Na današnji dan

Kolumbov povratak u Španjolsku s povijesnog putovanja – 1493.

Detalle del MONUMENTO A CRISTÓBAL COLÓN (¿1451?–1506) de la Plaza de Colón de Madrid (España), erigido entre 1881 y 1885. Cara oeste de la base cuadrada, esculpida en piedra por Arturo Mélida (1849–1902). Estilo neo-gótico. El relieve representa a la reina Isabel (derecha) ofreciéndose a empeñar sus joyas en ayuda de la empresa de Colón (izquierda).

Gradić Palos de la Frontera bio je početna i završna točka prvog Kolumbovog putovanja, čime je odigrao veliku ulogu u povijesti.

Dana 15. ožujka 1493. godine Kristofor Kolumbo vratio se u Španjolsku sa svog prvog putovanja. Tog je dana uplovio u španjolsku luku Palos de la Frontera, istu iz koje je isplovio 3. kolovoza prethodne godine. Radilo se o konačnom završetku vjerojatno najslavnijeg istraživačkog putovanja u ljudskoj povijesti. Ukupno je to prvo putovanje trajalo sedam mjeseci i 12 dana.

Kolumbo je prvo putovanje obavio pomoću brodova Santa María, Niña i Pinta, od kojih mu je Santa María služila isprva kao glavni brod. Ipak, ona jedina nije preživjela putovanje pa se Kolumbo u Europu vratio bez nje. Gradić Palos de la Frontera bio je početna i završna točka prvog Kolumbovog putovanja, čime je odigrao veliku ulogu u povijesti. Dapače, iz tog je gradića bio i znatan broj članova posade Kolumbovih brodova, kao i iz susjednog mjesta Moguera. U neposrednoj blizini Palosa nalazio se i franjevački samostan Rábida (šp. Convento de Santa María de la Rábida), u kojem je Kolumbo boravio prije putovanja i u kojem su mu franjevci pomogli oko organizacije istog. Palos de la Frontera nalazi se u Andaluziji, najtoplijem dijelu Europe, samo oko 40 kilometara od današnje španjolsko-portugalske granice. Ondje je uređen muzej s rekonstruiranim Kolumbovim brodovima.


Komentari