Select your Top Menu from wp menus

31.07.

Kolumbo otkrio karipski otok Trinidad (1498.)

Kolumbo otkrio karipski otok Trinidad (1498.)

Dana 31. srpnja 1498. Kristofor Kolumbo dospio je prvi put do otoka Trinidada, jednog od najvećih i najjužnijih među karipskim otocima. Riječ Trinidad na španjolskom jeziku označava Trojstvo, pri čemu se misli na Sveto Trojstvo, izvanredno važno u kršćanstvu. Otok Trinidad ima površinu od 4.748 četvornih kilometara, što ga čini većim od Istre.

Trinidad se nalazi u tolikoj blizini kontinentalnog kopna Južne Amerike da je od obale Venezuele udaljen samo oko 11 kilometara. Otokom su kao kolonijom vladali Španjolci sve do 1797. godine, a zatim je došao u sastav britanskog kolonijalnog imperija. Godine 1962. nastala je nezavisna država Trinidad i Tobago, u koju je ušao i susjedni otok Tobago, znatno manji od Trinidada (Tobago ima površinu od oko 300 četvornih kilometara.

Za državu Trinidad i Tobago karakterističan je visok udio stanovništva indijskog podrijetla. Naime, potomci Indijaca čine čak oko 37,6 % stanovnika Trinidada i Tobaga, po čemu su razmjerno najzastupljeniji (na drugom su mjestu stanovnici afričkog podrijetla, s udjelom od oko 36,3 %). Zanimljivo je i to da hinduisti čine u vjerskom pogledu čak 18 % stanovništva države Trinidad i Tobago, no većinska je religija ondje ipak kršćanstvo s oko 57 % stanovnika.

Facebook Comments

Vezani članci