Na današnji dan

Koliko je važna obrazovanost naroda u borbi za neovisnost

Culture of Ukraine

Ukrajina je od 17. st. bila u savezu s Rusima. Razlog stvaranja saveza bio je protjerivanje poljske vojske iz Ukrajine i Bjelorusije. Nakon osnivanja Ruskog Carstva Ukrajinci više nisu mogli održati svoj status unutar Carstva, a Rusi su sve manje poštovali davno postignut dogovor.

Ukrajinci su bili mnogo obrazovaniji od Rusa, zapravo, bili su jedan od najobrazovanijih naroda tadašnje Europe. Smatrali su se politički ravnopravni Rusima, a svoju državu smatrali zasebnom državom u sklopu Ruskog Carstva. Tako su u ratovima i političkim pitanjima slijedili svoju, neovisnu politiku, koja je bila protivna Rusima i njihovim saveznicima. Stoga počinju ruski napadi na Ukrajinu koji će se voditi nekoliko stoljeća. Rusi će gušiti kulturu, jezik i religiju do te mjere da 1863. uvodi zabranu ukrajinskog jezika, a sveučilišta i kazališta su zatvorena. Započinje prisilna rusifikacija Ukrajinaca.

U 19. stoljeću razbuktava se narodni preporod, jača ukrajinski politički život i ideja o neovisnoj državi. Da bi intelektualci probudili narodnu svijesti, počinju izdavati djela na ukrajinskom jeziku. Ukrajinci su imali zavidnu razinu obrazovanja, pa su mnogi danas poznati ruski pisci, umjetnici i intelektualci zapravo bili ukrajinskog porijekla. Borba za neovisnost trajala je do 1917. godine kad su se raspale carska Rusija i Austro-Ugarska u kojima su se nalazile povijesne ukrajinske regije.

Ubrzo nakon raspada spomenutih carstava 1917. počinje Ukrajinska revolucija, tj. borba različitih ideoloških grupacija koje su vidjele rješenje ukrajinskog pitanja na različite načine. U nekoliko godina izmijenjivale su se vlade koje nisu ostale dovoljno dugo da bi provele svoje ideje u djelo. Ukrajinski parlament (Centralna Rada) uspijeva proglasiti Ukrajinsku Narodnu Republiku u studenom 1917. godine koja se još nalazila u sastavu Rusije. Nakon samo dva mjeseca, 22. siječnja 1918. godine, ukrajinski parlament proglašava potpunu samostalnost i odcjepljenje od Rusije.

Komentari