Na današnji dan

Koje su bile posljednje riječi pape sv. Ivana Pavla II.? – 2005.

Pope John Paul II is pictured in a 1993 photo during World Youth Day in Denver. Pope Benedict XVI approved a miracle attributed to Pope John Paul II’s intercession, clearing the way for the late pope’s beatification on May 1, Divine Mercy Sunday. (CNS photo/Joe Rimkus Jr.) (Jan. 14, 2011) See JPII-BEATIFICATION Jan. 14, 2011.

Posljednje riječi pape Ivana Pavla II. bile su na poljskom jeziku i navodno su glasile: “Pozwólcie mi odejść do domu Ojca” (hrv. “Dozvolite mi otići u Očev dom”).

Dana drugoga travnja 2005. godine u 21 sat i 37 minuta umro je papa sv. Ivan Pavao II., u svom stanu u Vatikanu. Uzrok smrti bio je zastoj srca uslijed hipotenzije i nedovoljne cirkulacije izazvane septičkim šokom. Sepsa je, pak, bila uzrokovana ranijom urinarnom infekcijom. Posljednje papine riječi bile su na poljskom jeziku i glasile su: “Pozwólcie mi odejść do domu Ojca” (hrv. “Dozvolite mi otići u Očev dom.”).

Nekoliko dana prije papa je primio bolesničko pomazanje od svog prijatelja i tajnika Poljaka Stanisława Dziwisza (danas kardinal nadbiskup Krakowa). Dok je papa umirao, deseci tisuća ljudi okupili su se na Trgu sv. Petra u Rimu. Papa je ostavio pisanu oporuku, u kojoj je izričito tražio da ne bude pokopan u lijesu, nego jednostavno u zemlju. Želja mu je ispunjena i pokopan je ispod crkve sv. Petra.

Na papinom sprovodu okupio se najveći broj stranih državnika u povijesti (više nego na ranijim sprovodima Tita i Churchilla). Ivan Pavao II. proglašen je blaženim 1. svibnja 2011. godine. Njegovi posmrtni ostatci kasnije su iskopani i smješteni u jedan od oltara crkve sv. Petra u Vatikanu, kako bi se vjernicima olakšalo njegovo štovanje, čime je Crkva prekršila papinu posljednju želju.  


Komentari