Select your Top Menu from wp menus

26.09.

Kod Varaždina smrtno ranjen Krsto I. Frankopan (1527.)

Kod Varaždina smrtno ranjen Krsto I. Frankopan (1527.)

Hrvatski ban i proslavljeni borac protiv Osmanlija Krsto I. Frankopan Brinjski (u nekim izvorima Ozaljski ili Modruški) smrtno je ranjen kod Varaždina 26. rujna 1527. godine. u borbi protiv pristalica Ferdinanda Habsburškog. Od posljedica ranjavanja Krsto I. preminuo je sljedećeg dana u kaštelu Martijancu kod Ludbrega, a pokopan je u Modrušu.

Krsto I. Frankopan bio je jedan od povijesno najzanimljivijih pripadnika obitelji Frankopan. Otac mu je bio knez Bernardin Ozaljski, a majka aragonska princeza Luiza. Kao mladić bio je u vojnoj službi cara Maksimilijana Habsburškog. Istaknuo se kao vojskovođa zbog čega je kao nagradu dobio Novigrad i posjede kod Postojne te je imenovan carskim savjetnikom i  kapetanom Postojne i Krasa. Godine 1520. car Karlo V. imenovao ga je vojnim zapovjednikom Istre. Krsto I. Frankopan hrvatskim banom imenovan je 1526. godine i na tom položaju ostao je do smrti.

Krsto Frankopan cijelog je života ratovao, kako s Osmanlijama, tako i s Mlečanima. U borbama protiv Osmanlija proslavio se 1525. godine kad je uspio Jajcu, koje je tada bio pod opsadom, dostaviti oružje i hranu. Nakon tog pothvata Hrvatsko-ugarski kralj Ludovik II. dodijelio mu je naslov branitelj Kraljevina Hrvatske, Dalmacije i Slavonije.

Krsto Frankopan bio je među najmoćnijim ljudima u Hrvatskoj upravo u prijelomnom razdoblju dolaska dinastije Habsburg na hrvatsko-ugarsko prijestolje. Radilo se o razdoblju borbi između pristalica Ferdinanda Habsburškog i Ivana Zapolje, a postojala je čak i teorija da je Krsto Frankopan u toj situaciji i sam pretendirao na kraljevsko prijestolje. Naime, nakon katastrofe u bitci na Mohačkom polju, kada je Hrvatsko-ugarska kraljevina ostala bez vladara, hrvatsko plemstvo je na saboru u Križevcima Krstu I. Frankopana imenovalo upraviteljem i vrhovnim braniteljem (lat. nostro governatore et defensor generale). Ipak, Krsto se priklonio Zapolji te je u borbi s Ferdinandovim pristalicama nastradao. U trenutku smrti bio je u srednjim 40-im godinama života.

Piše: Dražen Krajcar

Facebook Comments

Vezani članci