Na današnji dan

Kod granice današnje Slovenije umro kralj Karlo X. od Francuske – 1836.

Kralj Karlo X. bio je mlađi brat poznatog Luja XVI. – kralja koji je smaknut tijekom Francuske revolucije. Karlo je izvorno nosio titulu „grofa od Artoisa“ (Comte d’Artois), a u vrijeme Francuske revolucije pobjegao je iz zemlje.

Dana 6. studenog 1836. godine umro je nekadašnji francuski kralj Karlo X. iz dinastije Bourbon. Smrt ga je zatekla u palači grofa Coroninija u gradu Goriziji nedaleko od današnje talijansko-slovenske granice. Gorizia se nalazi u Italiji, no odmah je u njenom susjedstvu slovenski grad Nova Gorica. Ta dva grada dijeli državna granica, no područje između njih neprekidno je naseljeno.

Kralj Karlo X. bio je mlađi brat poznatog Luja XVI. – kralja koji je smaknut tijekom Francuske revolucije. Karlo je izvorno nosio titulu „grofa od Artoisa“ (Comte d’Artois), a u vrijeme Francuske revolucije pobjegao je iz zemlje. Naime, Karlo je bio izrazito konzervativan, a za njega je čak govoreno da je „veći rojalist od samog kralja“. Napustio je Francusku samo tri dana nakon napada na Bastilju.

Nakon što je Luj XVI. pogubljen, a njegov sin (mladi Luj XVII.) izgubljen u revolucionarnom metežu, Karlo nije odmah naslijedio brata jer je postojao i srednji brat. Taj se brat zvao Luj XVIII. i izvorno je bio grof od Provanse. Nakon Napoleonovog pada taj je brat zavladao Francuskom.

Tek nakon smrti Luja XVIII. postao je Karlo X. francuski kralj. Bilo je to 1824. godine, a Karlu je tada bilo već 66 godina. Vladao je konzervativno, a već 1830. podigla se nova revolucija pred kojom je morao pobjeći u egzil.Umro je u spomenutoj Goriziji u 80. godini, kao prognanik.


Komentari