Na današnji dan

Kod gradića Roswella pao NLO? – 1947.

Većina teorija smatra da su ostaci odneseni na proučavanje u slavno Područje 51.

Najpoznatiji slučaj otkrivanja navodnog NLO-a u svjetskoj povijesti dogodio se 14. lipnja 1947. godine u pustinji američke savezne države New Mexico. Naime, William Brazel, predradnik na jednom lokalnom imanju otkrio je raspršene ostatke nepoznatog objekta na lokaciji otprilike 50 kilometra sjeverozapadno od gradića Roswella. Taj se dan, stoga, uzima za početak cijelog slučaja.

Brazel nije isprva poklanjao veliku pažnju ostacima, no nekoliko tjedana kasnije vratio na tu lokaciju sa sinom i kćeri da ih pokupi. Kći je kasnije izjavila da je na nekim ostacima bilo neobičnih znakova koji su sličili slovima i brojevima (ili hijeroglifima), no da ništa nisu mogli razumjeti. Ostaci su bili relativno sitni, najveći je bio veličine košarkaške lopte. Sljedećeg dana Brazel je čuo glasine o letećim tanjurima, pa se upitao nije li to ono što je otkrio. Javio se sa svojim otkrićem lokalnom šerifu, a šerif je slučaj prijavio vojnoj bazi u Roswellu. Vojnici su pokupili ostatke i izdali priopćenje da je pronađen leteći disk. Mnoge novine su prenijele tu vijest i uskoro je od toga nastala prava senzacija. Kasnije je vojska tvrdila da je riječ o ostacima meteorološkog balona.

Do danas je ostala misterija što je zapravo pronađeno. Većina teorija smatra da su ostaci odneseni na proučavanje u slavno Područje 51 (engl. Area 51). To područje doista postoji i u sastavu je američke zrakoplovne baze Edwards. Nalazi se u Nevadi, stotinjak kilometara sjeverozapadno od Las Vegasa. Area 51 smještena je neposredno do poligona za nuklearna testiranja u Nevadi, na kojem su Amerikanci do danas izvršili mnogobrojne detonacije nuklearnog oružja. Uglavnom Roswell je od tada postao značajna turistička destinacija koju posjećuju razni znatiželjnici i teoretičari zavjere.

Godine 1995. pojavile su se navodne filmske snimke obdukcije vanzemaljca. Autor tog 17-minutnog filma bio je Ray Santilli, koji je priznao da je većinu filma montirao, ali i dalje tvrdi da su neki dijelovi filma zasnovani na originalnim snimkama obdukcije koje su u međuvremenu izgubljene.


piše: Dražen Krajcar

Komentari