Na današnji dan

Knez von Thurn und Taxis – vlasnik najvećeg privatnog dvorca u Europi – 1926.

Obitelj Thurn und Taxis imala je posjede i u Hrvatskoj, na području Turopolja. 

Dana 5. lipnja 1926. godine rođen je knez Johannes von Thurn und Taxis, jedan od najbogatijih europskih aristokrata svoga vremena. Potjecao je dijelom od carice Marije Terezije, dijelom od francuskih kraljeva iz dinastije Bourbon, a dijelom i od knezova iz dinastije Liechtenstein.

Obitelj Thurn und Taxis bila je nekoć jedna od najbogatijih kneževskih dinastija u Europi. Njena moć i bogatstvo uvelike su se zasnivali na nasljednom monopolu na poštanske usluge u Svetom Rimskom Carstvu, što im je donosilo velike prihode (nekoć poštanske kočije nisu raznosile samo poštu nego su služile i kao sredstvo javnog prijevoza). Obitelj Thurn und Taxis bila je u raznim dijelovima Europe poznata pod različitim varijantama svoga imena (u Njemačkoj kao von Thurn und Taxis, u Italiji kao della Torre e Tasso, a u Francuskoj kao de La Tour et Tassis). Obitelj je imala posjede i u Hrvatskoj, na području Turopolja i Gorskog kotara.

Knezovi Thurn und Taxis posjedovali su palače diljem Europe, npr. u Frankfurtu, Pragu, Bruxellesu i Innsbrucku, a glavno im je sjedište bio dvorac Sankt Emmeram u Regensburgu. Bilo je to u vrijeme kneza Johannesa von Thurn und Taxisa najveći privatni dvorac u Europi. Unatoč golemom naslijeđenom bogatstvu knez Johann nakon svoje smrti, 1990. godine, ostavio je dug od čak 500 milijuna dolara. Bio je u braku s groficom Mariae Gloriom von Schönburg-Glauchau, koja ga je nadživjela. Taj bogati bračni par bio je poznat diljem Europe po svom jet-set načinu življenja.


Komentari