Na današnji dan

Knez von Lichnowsky – njemački veleposlanik koji je želio spriječiti Prvi svjetski rat (1860.)

Knez Karl Max von Lichnowsky, njemački diplomat i bogati aristokrat rodio se 8. ožujka 1860. godine. Pripadao je obitelji Lichnowsky, koja je potjecala s područja Šleske i Moravske, a dobila je vrlo visoku titulu kneza (princa) u 18. stoljeću.

Knez Karl Max rodio se u Kreuzenortu u Šleskoj 1860. godine. Nakon ulaska u diplomatsku službu Njemačkog Carstva postao je ataše u Londonu. Godine 1902. došao je na važno mjesto njemačkog veleposlanika u Austro-Ugarskoj, a 1912. postao je veleposlanik Njemačkog Carstva u Londonu. Bilo je to uoči Prvog svjetskog rata, kad je odnos između Velike Britanije i Njemačke došao u središte svjetskih zbivanja.

Knez von Lichnowsky bio jedan od rijetkih njemačkih diplomata koji su se protivili ulasku u rat protiv Velike Britanije. U tom se smislu, nakon atentata na Franju Ferdinanda u Sarajevu, protivio provociranju rata između Austro-Ugarske i Srbije. Naime, pretpostavljao je da će to izazvati rat između Njemačke i velikih sila, koji je smatrao katastrofalnim.

Mirotvorna nastojanja kneza Karla Maxa nisu urodila plodom. Nakon što je Velika Britanija objavila rat Njemačkom carstvu, on se morao povući iz Londona i vratiti u domovinu (to je bio standardni postupak za veleposlanike pri izbijanju rata). Knez Lichnowsky dobro je predvidio njemački i austrougarski poraz u Prvom svjetskom ratu. Umro je u češkom mjestu Chuchelni desetak godina nakon rata.


Komentari