Na današnji dan

Knez von Eggenberg – vlasnik najvećih privatnih dvoraca u Češkoj i Štajerskoj – 1649.

Johann Anton I. von Eggenberg bio je u prvoj polovini 17. stoljeća jedan od najbogatijih habsburških podanika uopće.

Dana 19. veljače 1649. godine umro je u Ljubljani Johann Anton I. von Eggenberg, jedan od najviše pozicioniranih aristokrata u tadašnjoj Habsburškoj Monarhiji. Naime, on je posjedovao titulu kneza (princa) Svetog Rimskog Carstva, kao i titulu vojvode od Krumaua. Kneževska i vojvodska titula bile su najviše dostupne titule u njemačkim zemljama, ako ne računamo titulu cara, kralja i kneza izbornika (njem. Kurfürst).

Obitelj Eggenberg nagomilala je goleme posjede, uključujući Krumau (današnje ime Český Krumlov) gdje je nastao jedan od najvećih dvoraca na svijetu (može se vidjeti i danas, a doista je impresivan). Nadalje, Eggenbergovi su posjedovali Postojnu i Ptuj u današnjoj Sloveniji (u tim se mjestima također nalaze veliki dvorci). Golemi dvorac posjedovao je knez Johann Anton I. von Eggenberg pokraj Graza (danas je taj dvorac Eggenberg pod zaštitom UNESCO-a).

Posjedi Eggenberga prostirali su se na području današnje Češke, Austrije, Slovenije, Italije pa i drugih država. Izgleda da je obitelj Eggenberg izvorno potjecala s područja Radgone (njem. Radkersburg) kod današnje slovensko-austrijske granice. Knez Johann Anton I. von Eggenberg bio je u prvoj polovini 17. stoljeća jedan od najbogatijih habsburških podanika uopće, a car Ferdinand III. uvelike se oslanjao na njega. Zanimljivo je da je Johann Anton I. von Eggenberg imao čak i pravo kovanja novca sa svojim likom. Ipak, snašla ga je rana smrt, u dobi od samo 39 godina. Umro je upravo na današnji dan u Ljubljani, koja je tada nosila njemačko ime Laibach.


Komentari