Na današnji dan

Knez Starhemberg – vođa desne opcije u međuratnoj Austriji – 1956.

Nakon što je postao vicekancelarom Austrije 1934. godine, bio je Starhemberg formalno drugi najmoćniji čovjek u toj državi.

Dana 15. ožujka 1956. godine umro je knez Ernst Rüdiger Camillo Starhemberg, austrijski vicekancelar. Potjecao je iz jedne od najstarijih austrijskih aristokratskih obitelji, koja je posjedovala plemićki status još i prije nego su Habsburgovci zavladali nad tom zemljom. Starhembergov imenjak, Ernst Rüdiger Starhemberg proslavio se 1683. godine obranom Beča od Turaka Osmanlija.

Ernst Rüdiger Camillo Starhemberg rodio se u Eferdingu u Gornjoj Austriji 1899. godine. Od rođenja je posjedovao titulu princa na koju su imali pravo sinovi knezova. Princ Ernst Rüdiger služio je u vojsci već u Prvom svjetskom ratu, premda je bio jedva punoljetan. Nakon tog rata raspala se Austro-Ugarska, što je bio udarac za njegovu obitelj. Aristokratske i plemićke titule službeno su u Austriji bile ukinute, no neformalno su i dalje korištene.

Mladi se Ernst Rüdiger Camillo Starhemberg u razdoblju između dvaju svjetskih ratova počeo baviti politikom, kao pobornik katoličke i konzervativne opcije. Početkom 1920-ih povezao se čak i s Adolfom Hitlerom, koji je i sam bio razmjerno nov u politici. Navodno je Hitler želio iskoristiti Starhembergovo visoko plemićko podrijetlo za imidž svoje stranke. Ipak, nakon Pivničkog puča u Münchenu Starhemberg se udaljio od Hitlera i nacista.


U rodnoj Austriji postao je Starhemberg član Heimwehra, paravojne organizacije desnog usmjerenja. Godine 1930. postao je čak i saveznim vođom te organizacije. Bitno je naglasiti da su u međuratnom razdoblju u Europi paravojne organizacije bile vrlo popularne, a njihovi su pripadnici znali marširati u formacijama i nositi oružje, ovisno o zakonima u pojedinim zemljama.

Starhemberg je na visok politički položaj došao kad je imenovan austrijskim ministrom unutarnjih poslova. Nakon što je postao vicekancelarom Austrije bio je knez Starhemberg formalno drugi najmoćniji čovjek u toj državi, odmah iza kancelara Engelberta Dollfussa. Budući da je Dollfuss ubijen 1934. godine u nacističkom pokušaju puča, knez Starhemberg naslijedio ga je na mjestu vođe Domovinskog fronta. Simbol te krovne austrijske desne organizacije bio je tzv. štakasti križ (njem. Kruckenkreuz). 

Mjesto vicekancelara zadržao je knez Starhemberg i u vladi kancelara Kurta Schuschnigga, koji je naslijedio ubijenog Dolfussa. Kasnije je Domovinski front raspušten, a Starhemberg je napustio vladu. Čak i prije nego je Hitler izvršio Anschluss Austrije emigrirao je Starhemberg u Švicarsku. Neko je vrijeme navodno služio i u britanskim zračnim snagama, a kasnije je emigrirao u Argentinu. Ipak, vratio se u rodnu Austriju uoči smrti, a umro je 1956. godine u gradiću Schrunsu u austrijskoj saveznoj državi Vorarlberg.

Komentari