Na današnji dan

Knez Razumovski – ruski veleposlanik u Beču i Beethovenov prijatelj – 1752.

Razumovski je u Beču došao u kontakt s mnogim znamenitim umjetnicima, uključujući Josepha Haydna i Ludwiga van Beethovena.

Dana 2. studenog 1752. godine rođen je Andrej Kirilovič Razumovski, ruski aristokrat i diplomat. Rodio se u uglednoj obitelji ukrajinskog kozačkog podrijetla. Njegov otac, feldmaršal grof Kiril Razumovski, bio je posljednji hetman ukrajinskih kozaka, a postao je dvorjaninom ruske carice Elizabete, kao i kasnije carice Katarine Velike (bio je i predsjednik Ruske akademije znanosti). Andrejev brat, pak, bio je određeno vrijeme ruski ministar obrazovanja, dok je njihov stric bio također feldmaršal i bogati dvorjanin.

Andrej Kirilovič Razumovski imao je bogatu diplomatsku karijeru kao ruski poslanik u Napuljskome Kraljevstvu, Danskoj i Švedskoj. Postavljen je i za veleposlanika  Ruskog Carstva u Beču, što je bio jedan od najvažnijih diplomatskih položaja u tadašnjoj Europi. Razumovski je u Beču došao u kontakt s mnogim znamenitim umjetnicima, uključujući Josepha Haydna i Ludwiga van Beethovena, čije je skladbe naručivao. Budući da se Razumovski i osobno bavio glazbom, postao je stručnim i cijenjenim mecenom na tom području.

U Beču je sagradio raskošnu palaču, poznatu kao Palais Rasumofsky. Ta palača, smještena u okrugu Landstraße, može se vidjeti i danas, a nalazi se istočno od znamenitog bečkog Ringa. Andreju Kiriloviču Razumovskom dodijeljena je 1815. godine titula kneza (princa), čime je ušao u ponajviše krugove europske aristokracije. Zanimljivo je da je knez Razumovski živio u Beču i nakon što je prestao biti veleposlanikom Ruskog Carstva. U povijesti je ponajviše ostao zapamćen po svojim kontaktima s Mozartom, Haydnom i Beethovenom, čiji je bio mecena, kao i po svojoj spomenutoj palači (po njemu je nazvana i bečka ulica u koje se nalazi ta palača). Knez Razumovski u Beču je živio sve do svoje smrti 1836. godine (preminuo je u prilično visokoj 84. godini života).


Komentari