Na današnji dan

Knez-nadbiskup Hieronymus von Colloredo – Mozartov poslodavac u Salzburgu – 1812.

Salzburška je nadbiskupija u 18. stoljeću funkcionirala kao suverena država čiji je poglavar bio knez-nadbiskup.

Dana 20. svibnja 1812. godine umro je nadbiskup grof Hieronymus von Colloredo, moćan knez-nadbiskup Salzburga i poslodavac Wolfganga Amadeusa Mozarta. Nadbiskupov otac bio je grof Rudolph Joseph von Colloredo-Waldsee, vicekancelar Svetog Rimskog Carstva, koji je 1763. godine (u doba carice Marije Terezije) dobio čak i titulu kneza (princa). Riječ je bila o iznimno uglednoj obitelji, koja je držala važne položaje. Nadbiskupovi otac i majka imali su čak 18-ero djece, s time da je nadbiskupov brat Franz Gundaker naslijedio oca na položaju vicekancelara Svetog Rimskog Carstva. Drugi brat Wenzel bio je feldmaršal, a treći brat Joseph general.

Grof Hieronymus von Colloredo bio je nadbiskup Salzburga tijekom čak 40-ak godina (od 1772. pa sve do svoje smrti na današnji dan 1812. godine). Salzburška je nadbiskupija u 18. stoljeću funkcionirala kao suverena država čiji je poglavar bio nadbiskup. Imala je znatan teritorij, koji je pokrivao otprilike osminu današnje Austrije.

Nadbiskup je bio poslodavac i Mozarta i njegovog oca Leopolda. Wolfgang Amadeus Mozart i knez-nadbiskup Colloredo imali su konfliktan odnos, vjerojatno zbog Mozartove česte odsutnosti. Na kraju je nadbiskup otpustio Mozarta pa je ovaj u Beču potražio sudbinu samostalnog umjetnika (što se pokazalo razmjerno teškim načinom ostvarivanja stabilne egzistencije).

Nakon Mozartove smrti i Napoleonovog uspona, nadbiskupova država je sekularizirana, a Colloredo je prestao biti državni poglavar (knez), premda je i dalje bio nadbiskup u vjerskom pogledu. Nekadašnji državni teritorij Salzburške nadbiskupije pripojen je na kraju Austriji. Nadbiskup Colloredo umro je u Beču 1812. godine u 80. godini života.


Komentari