Na današnji dan

Knez Monaka koji je pokrenuo tradiciju vožnje relija u Monte Carlu – 1922.

Albert I. bavio se oceanografskim istraživanjima i paleontologijom. U njegovo vrijeme podignut je Oceanografski muzej u Monaku, smješten u impresivnoj zgradi na rubu stijene.

Dana 26. lipnja 1922. godine umro je Albert I., vladajući knez (princ) nezavisne države Monako. Vladao je Monakom tijekom gotovo 33 godine, a osobito je poznat bio po svojim znanstveno-istraživačkim interesima. Primjerice, bavio se oceanografijom i paleontologijom. Dobio je čak i francuski nadimak Prince savant (hrv. Knez učenjak).

Albert I. potjecao je iz znamenite dinastije Grimaldi. Oženio se 1869. godine škotskom aristokratkinjom koja se zvala Mary Victoria Douglas-Hamilton, a bila je kći 11. vojvode od Hamiltona (obitelj Douglas-Hamilton bila je jedna od vodećih aristokratskih obitelji u Škotskoj). Mary Victoria rodila je Albertu I. jedno dijete – sina Luja II. od Monaka – koji je kasnije postao vladarom te države.

Knez Albert I. bio je pradjed ne tako davno preminulog kneza Rainera III., supruga slavne glumice Grace Kelly. Upravo je Albert I. pokrenuo znamenitu tradiciju vožnje relija u Monte Carlu (službenog naziva Rallye Automobile Monte Carlo). U njegovo vrijeme podignut je i Oceanografski muzej (franc. Musée océanographique) u Monaku, smješten u impresivnoj zgradi na rubu stijene. Albert I. bavio se oceanografskim istraživanjima, a posjedovao je nekoliko velikih jahti. Bio je i na četiri polarne ekspedicije na arktičkom području.


Komentari