Na današnji dan

Knez koji je u svojoj osobi ujedinio goleme posjede obitelji Wittlesbach – 1724.

Karl Theodor von Wittelsbach s vremenom je nasljeđivao sve veće i veće posjede, kako su izumirali njegovi rođaci. 

Dana 10. prosinca 1724. godine rođen je Karl Theodor von Wittelsbach, vladar Bavarske i mnogih drugih područja u Njemačkoj. Rođen je kao nasljednik razmjerno skromne njemačke državice Pfalz-Sulzbach. Ta se malena država nalazila na području današnje Bavarske, otprilike između grada Nürnberga i češke granice. Dapače, neki dijelovi države Pfalz-Sulzbach graničili su izravno s Češkom.

Kako su izumirali njegovi bogatiji rođaci, Karl Theodor von Wittelsbach s vremenom je nasljeđivao sve veće i veće posjede. Godine 1742., kad je imao samo 18 godina, naslijedio je bogatu državu zvanu Izborna Kneževina Falačka (njem. Kurpfalz), čime je uvišestručio svoj posjed. Tom je prilikom dobio i položaj kneza izbornika Svetog Rimskog Carstva (njem. Kurfürst), te dva povelika vojvodstva u zapadnoj Njemačkoj – Jülich i Berg (na području oko Rajne i Düsseldorfa).

Najveći posjed – Bavarsku – naslijedio je Karl Theodor von Wittelsbach 1777. godine, kad je bio u dobi od 53 godine. U svojoj je osobi time ujedinio područja koja stoljećima nisu bila u posjedu jednog vladara. Kad je naslijedio Bavarsku preselio je svoju rezidenciju u grad München. Navodno je pomišljao čak i na obnavaljnje nekadašnjeg povijesnog kraljevstva Burgundije.


Karl Theodor von Wittelsbach na vrhuncu moći posjedovao je velik niz dvoraca diljem Njemačke. Po vjeri je bio rimokatolik, no velik broj njegovih posjeda u zapadnom dijelu Njemačke naseljavali su protestanti, što je ponekad dovodilo do neobičnih situacija.

Knez izbornik Karl Theodor von Wittelsbach umro je bez zakonitih potomaka, tako da je njegove goleme posjede naslijedio dalji rođak Maximilian Joseph von Wittelsbach. On je uspio 1806. godine dobiti za sebe čak i kraljevski naslov (kao kralj Maksimiljan I. od Bavarske). Maksimilijan I. predak je svih kasnijih bavarskih kraljeva.

Komentari