Na današnji dan

Knez Jasomirgott, vladar koji je Beč učinio prijestolnicom (1177.)

Na današnji dan 1177. godine umro je austrijski vojvoda Henrik II. Jasomirgott. On je osobito značajan po tome što je prijestolnicu Austrije preselio u Beč, grad koji je zbog toga s vremenom dobivao sve više na značenju. Dakako, Beč je kasnije postao prijestolnica čitavog carstva, a i milijunski grad s golemim kulturnim značenjem.

Henrik II. Jasomirgott bio je zapravo prva osoba u povijesti koja je nosila titulu austrijskog vojvode (lat. dux Austriae). Naime, prethodno je Austrija bila obična markgrofovija, a tek je u njegovo doba uzdignuta na status vojvodstva. To uzdignuće obavljeno je ispravom cara Fridrika Barbarosse koja je danas poznata pod nazivom Privilegium Minus. Tom je ispravom Austrija izdvojena iz sastava vojvodstva  Bavarske, unutar koje je ranije bila markgrofovija, te je i sama uzdignuta u vojvodstvo praktički ravnopravno Bavarskoj.

Po obiteljskoj pripadnosti Henrik II. Jasomirgott potjecao je iz dinastije Babenberg, koja je Austrijom vladala prije mnogo poznatijih Habsburgovaca. Prije vladavine Henrika II. Jasomirgotta grad Beč nije imao veći značaj od drugih okolnih austrijskih gradova – Kremsa, Melka ili Klosterneuburga (otac Henrika II. Jasomirgotta stolovao je upravo u Klosterneuburgu – gradu na Dunavu sjeverno od Beča). Naprotiv, kasnije se Beč toliko razvio da je postao jedna od najvažnijih prijestolnica u Europi.

Komentari