Na današnji dan

Knez Hans Heinrich X. von Hochberg – vlasnik najvećeg dvorca u Šleskoj – 1806.

Knez Hans Heinrich X. von Hochberg bio je prvi predsjednik Gornjeg doma Pruskog parlamenta, u kojem je dobio nasljedno pravo sjedenja. 

Dana 2. prosinca 1806. godine rođen je Hans Heinrich X. von Hochberg, knez od Plessa. Njegova kneževina Pless nalazila se na graničnom području između Kraljevine Pruske, Habsburške Monarhije i Ruskog Carstva, a ime je dobila po gradu Plessu  smještenom samo osamnaest kilometara od Auschwitza.

Hans Heinrich X. von Hochberg rodio se u Berlinu tijekom Napoleonskih ratova, a potjecao je iz obitelji Hochberg, koja je posjedovala golemi dvorac Fürstenstein. Taj se dvorac, najveći u cijeloj Šleskoj, može vidjeti i danas, a nalazi se u Poljskoj, samo dvadeset kilometara sjeverno od granice s Češkom. Knez Hans Heinrich X. von Hochberg bio je prvi predsjednik Gornjeg doma (njem. Herrenhaus) Pruskog parlamenta, u kojem je dobio nasljedno pravo sjedenja. Osim dvorca Fürstenstein njegova je obitelj posjedovala i dvorac Pless u spomenutom sjedištu njegove kneževine. Knez Hans Heinrich X. von Hochberg doživio je dob od samo 49 godina, a preminuo je 20. prosinca 1855. godine u rodnom Berlinu. Unuk kneza Hansa Heinricha X. von Hochberga – Hans Heinrich XV. von Hochberg – bio je tijekom Prvog svjetskog rata mogući kandidat za krunu Poljske.


Komentari