Na današnji dan

Knez Franz Josef von Thurn und Taxis – 1971.

Tijekom Drugog svjetskog rata služio je knez Franz Josef von Thurn und Taxis u njemačkoj vojsci. Bio je prisutan pri invaziji na Poljsku i Francusku, a njegov sin Gabriel poginuo je 1942. godine tijekom Bitke za Staljingrad.

Dana 13. srpnja 1971. godine umro je Franz Josef von Thurn und Taxis, bogati njemački aristokrat koji je od 1952. godine pa sve do svoje smrti bio glava dinastije Thurn und Taxis. Radilo se o jednoj od nekoć najbogatijih dinastija u Europi, s golemim dvorcem u njemačkom gradu Regensburgu (Schloss Sankt Emmeram). Zanimljivo je da su Thurn und Taxisi izvorno bili zapravo talijanskog podrijetla, no kasnije su stekli najjače uporište u Njemačkoj.

Franz Josef von Thurn und Taxis rođen je u bavarskom gradu Regensburgu 1893. godine, što znači da je bio vršnjak Hermanna Göringa, a od Adolfa Hitlera bio je mlađi samo oko četiri godine. Malom je knezu na krštenju kum bio austrijski car Franjo Josip, čiji je bio imenjak. Osobito je zanimljivo da je kneževa baka Helana od Bavarske bila starija sestra carice Sissi, supruge spomenutoga Franje Josipa. Dapače, izvorno je postojao plan da se Franjo Josip oženi upravo Helenom, ali je nakon upoznavanja obaju sestara odabrao mlađu tj. Sissi.

Tijekom Drugog svjetskog rata služio je Franz Josef von Thurn und Taxis u njemačkoj vojsci. Bio je prisutan pri invaziji na Poljsku i Francusku. Njegov sin Gabriel poginuo je 1942. godine tijekom Bitke za Staljingrad. U okupiranoj Francuskoj knez Franz Josef vršio je zapovjednu dužnost sve dok Adolf Hitler nije odlučio izbaciti njemačke aristokrate iz službe. Nakon završetka rata poživio je još oko 26 godina, a preminuo je 1971. godine u rodnom Regensburgu. U trenutku smrti bio je u 78. godini života.


Komentari