Na današnji dan

Knez Edmund Schwarzenberg – bratić premijera i kardinala – 1803.

Generalski je čin dobio već na početku četrdesetih godina svoga života, a 1867. uzdignut je do najvišeg čina u austrijskoj vojsci, onog feldmaršala.

Dana 18. studenog 1803. godine rođen je knez Edmund Schwarzenberg, austrijski aristokrat i feldmaršal. Njegov otac – knez Karl Philipp Schwarzenberg – također je imao čin feldmaršala, a bio je jedan od habsburških vrhovnih vojnih zapovjednika tijekom Napoleonskih ratova. Nadalje, Edmundov bratić – knez Felix Schwarzenberg – bio je austrijski premijer. Dapače, drugi bratić feldmaršala kneza Edmunda Schwarzenberga bio je kardinal Friedrich Schwarzenberg, nadbiskup Praga i Salzburga. Sve u svemu, radilo se o izvanredno moćnoj i umreženoj obitelji, jednoj od vodećih u Habsburškoj Monarhiji.

Generalski je čin dobio knez Edmund Schwarzenberg već na početku četrdesetih godina svoga života. Godine 1867. uzdignut je do najvišeg čina u austrijskoj vojsci, onog feldmaršala (njem. Feldmarschall). Zanimljivo je da je ujedno bio posljednji austrijski časnik u 19. stoljeću koji je primio taj najviši čin u sklopu austrijske i austrougarske vojske. Postao je i članom viteškog Reda zlatnog runa, najvišeg habsburškog viteškog reda. Knez Edmund preminuo je 1873. godine u znamenitom dvorcu Orlík nad rijekom Vltavom u Češkoj. Taj dvorac, koji je posjedovala njegova grana kneževske obitelji Schwarzenberg, čak je i danas jedan od turistički najpopularnijih dvoraca u Češkoj, osobito zbog svog markantnog položaja na rubu litice nad rijekom.


Komentari