Na današnji dan

Knez Boris I. – prvi bugarski vladar koji je prihvatio kršćanstvo (907.)

Dana 2. svibnja 907. umro je knez Boris I. od Bugarske, značajan kao prvi bugarski vladar koji je prihvatio kršćanstvo. Pružio je utočište učenicima znamenitih kršćanskih misionara svetog Ćirila i Metoda nakon njihovog odlaska iz Velike Moravske.

Kršćanski misionari bili su važni za uključivanje Bugarske u europske civilizacijske tokove i ostavili su velik trag u kasnijoj bugarskoj kulturi. Boris I. je potkraj života postao čak i kršćanskim redovnikom, napustivši prijestolje, a preminuo je u samostanu pokraj Preslava. U Pravoslavnoj Crkvi danas Borisa štuju kao sveca, a dodjeljuju mu i titulu cara.

Bio je suvremenik hrvatskog kneza Trpimira, s kojim je ratovao sredinom 9. stoljeća (do okršaja između hrvatske i bugarske vojske došlo je u Borisovo vrijeme vjerojatno na području današnje Bosne). Teritoriji pod vladavinom Trpimira i Borisa graničili su međusobno otprilike na području rijeke Drine. Trpimir i Boris su naposljetku ipak sklopili mir i razmijenili darove, ali sukobi između Hrvata i Bugara nastavili su se u razdoblju vladavine njihovih nasljednika (Tomislava i Simeona). 

Komentari