Na današnji dan

Knez-biskup Fürstenberg – osoba preko koje je francuski kralj pokušao postati carem – 1626.

Franz Egon von Fürstenberg-Heiligenberg podržavao je unutar Svetog Rimskog Carstva francuski utjecaj, nasuprot onom austrijskih Habsburgovaca. 

Dana 10. travnja 1626. godine rođen je Franz Egon von Fürstenberg-Heiligenberg, vrlo utjecajan njemački biskup iz 17. stoljeća. Pripadao je uglednoj obitelji Fürstenberg, koja je posjedovala znatne teritorije na jugu Njemačke. Ime su dobili po dvorcu Fürstenberg, smještenom desetak kilometara od današnje njemačko-švicarske granice. Franz Egon imao je mlađeg brata – Wilhelma Egona – koji je također postao biskupom, a kasnije čak i kardinalom.

Franz Egon von Fürstenberg-Heiligenberg imao je, zajedno sa svojim spomenutim bratom, veliku ulogu u odnosima između Francuske Luja XIV. i njemačkih zemalja (koje su tada bile organizirane u obliku Svetog Rimskog Carstva). Francuski premijer kardinal Mazarin pokušao je preko Franza Egona isposlovati izbor Luja XIV. za novog cara Svetog Rimskog Carstva, čime bi se prekinula stoljetna tradicija izbora Habsburgovaca na to mjesto. Franz Egon je pokušao steći utjecaj na knezove izbornike (osobe koje su imale pravo birati cara, a kojih je u to vrijeme bilo osam) ali bez uspjeha. Naime, nije izabran Luj XIV., nego Habsburgovac Leopold I. Franz Egon i dalje je nastavio djelovati u korist Francuske kao pouzdanik kardinala Mazarina.


Općenito je Franz Egon von Fürstenberg-Heiligenberg unutar Svetog Rimskog Carstva podržavao francuski utjecaj, nasuprot onom austrijskih Habsburgovaca. Preko njegovog mlađeg brata Francusku pomoć pokušao je dobiti i Petar Zrinski pri poznatoj Zrinsko-frankopanskoj uroti.

Francuzi su se odužili Franzu Egonu time što je uz njihovu pomoć izabran za kneza-biskupa Strasbourga. Na tom je položaju ostao sve do svoje smrti tj. tijekom gotovo 20 godina. Nakon što je on preminuo, na mjesto kneza-biskupa Strasbourga došao je njegov mlađi brat, koji je zatim i sam ostao biskupom 20-ak godina, sve do svoje smrti 1704. godine.

Komentari