Na današnji dan

Knez Adam Jerzy Czartoryski – neokrunjeni kralj Poljske – 1861.

Pripadao je kneževskoj obitelji Czartoryski, jednoj od najbogatijih i najuglednijih u poljskoj povijesti. Oko kneza Czartoryskog okupljalo se u Parizu mnogo poljskih intelektualaca i umjetnika, uključujući znamenitog Frédérica Chopina.

Dana 15. srpnja 1861. godine umro je knez Adam Jerzy Czartoryski, svojedobni vođa poljske emigracije u razdoblju nepostojanja nezavisne Poljske. Zbog njegovog značenja nazivali su ga i neokrunjenim kraljem Poljske, a svoje je sjedište u emigraciji imao u Parizu, u palači zvanoj Hôtel Lambert. Oko kneza Czartoryskog okupljalo se u Hôtelu Lambert mnogo poljskih intelektualaca i umjetnika, uključujući Frédérica Chopina i Adama Mickiewicza.

Adam Jerzy Czartoryski pripadao je kneževskoj obitelji Czartoryski, jednoj od najbogatijih i najuglednijih u poljskoj povijesti. Zanimljivo je da je u prvom dijelu života bio ruski ministar vanjskih poslova, a tek se kasnije suprotstavio Rusiji, koja je u velikoj mjeri vršila represiju nad dijelom Poljske koji je došao pod njenu vlast.

Knez Czartoryski početkom 1830-ih godina otišao je u emigraciju i naselio se u Parizu. Ondje je kupio spomenutu palaču Hôtel Lambert, koja je postala važnim nacionalnim središtem. Poživio je sve do 1861. godine, a preminuo je u Montfermeilu nedaleko od Pariza. U trenutku smrti bio je u visokoj 92. godini života. 


Komentari