Na današnji dan

Klodvig – prvi veliki franački kralj (511.)

Dana 27. studenog 511. umro je Klodvig, prvi kralj koji je zavladao nad većinom Franaka. Prethodni franački vladari bili su sličniji plemenskim poglavicama i vladali su samo na razmjerno malim teritorijima. Klodvig je također isprva vladao samo nad Salijskim Francima, no tijekom života proširio je svoju vlast i na Ripuarske Franke, kao i na mnoga susjedna plemena. Nakon što je porazio Sijagrija, posljednjeg rimskog namjesnika u zapadnoj Europi, njegovo je kraljevstvo s vremenom obuhvatilo veći dio nekadašnjeg prostora rimske Galije. Prvi je franački vladar koji je sjedište imao u Parizu.

Zbog takvog teritorijalnog opsega Klodviga se smatra prethodnikom kasnijih francuskih kraljeva, koji su se jednim dijelom doista oslanjali na njegovu tradiciju. Klodvig je prihvatio kršćanstvo, što je bio epohalan događaj za prostor kojim je vladao. Prihvatio je rimsko kršćanstvo, zasnovano na papinskom vrhovništvu, dok su neka germanska plemena prakticirala arijansko kršćanstvo. Klodviga je krstio znameniti sv. Remigije, biskup grada Reimsa.

Klodviga se smatra pripadnikom Merovinške dinastije, koja je nakon njega vladala nad Franačkom tijekom gotovo tri stoljeća (zamijenila ju je Karolinška dinastija, kojoj je pripadao slavni car Karlo Veliki).

Komentari