Na današnji dan

Klement XIV. – papa koji je bio franjevački redovnik – 1774.

Tridesetak papa u povijesti bili su, poput Klementa XIV., članovi crkvenih redova. Razmjerno najviše bilo ih je iz Benediktinskog reda.

Dana 22. rujna 1774. godine umro je papa Klement XIV. – posljednji papa-franjevac u dosadašnjoj povijesti Katoličke crkve. Naime, Klement XIV. bio je franjevac konventualac, s redovničkim imenom Lorenzo Francesco. Rođeno ime bilo mu je Giovanni Vincenzo Antonio Ganganelli, a podrijetlom je bio iz gradića Santarcangelo di Romagna, smještenog nedaleko od talijanske obale Jadranskog mora, pokraj Riminija i San Marina.

U doba kad je izabran za papu, Klement XIV. bio je jedini franjevac u Kardinalskom zboru. Svojedobno je među franjevcima konventualcima bio i generalni definitor. 

Inače, tridesetak papa u povijesti bili su, poput Klementa XIV., članovi crkvenih redova. Razmjerno najviše bilo ih je iz Benediktinskog reda. Od franjevaca, četvorica su postala papama (osim Klementa XIV. još i Nikola IV. te Siksto IV. i Siksto V.) Nakon smrti Grgura XVI. 1846. godine, nijedan papa nije bio redovnik tijekom više od 167 godina, sve do pape Franje, koji je kao isusovac izabran 2013. godine.


Komentari