Na današnji dan

Kirk Douglas – stogodišnji prvak Hollywooda (1916.)

Dana 9. prosinca 1916. rođen je Kirk Douglas, jedan od rijetkih slavnih glumaca iz Hollywoooda koji su uspjeli doživjeti 100. rođendan. Rodio se pod imenom Issur Danielovitch u Amsterdamu u američkoj saveznoj državi New York. Njegovi su roditelji bili židovski useljenici u Sjedinjene Američke Države iz grada Čevusija u tadašnjem Ruskom Carstvu (danas se taj grad nalazi u Bjelorusiji).

Ime i prezime promijenio je slavni glumac u Kirk Douglas tek tijekom Drugog svjetskog rata, tj. u svojim srednjim dvadesetim godinama. Prvi film u kojem je nastupio bio je Neobična ljubav Marthe Ivers iz 1946. godine. Uloga u filmu Prvak iz 1949. donijela mu je prvu nominaciju za nagradu Oskar u kategoriji glavne muške uloge. Kasnije je još dva puta nominiran za tu nagradu (između ostaloga, za ulogu u kojoj je tumačio lik Vincenta van Gogha u filmu Strast za životom), a primio je i počasnog Oskara za životno djelo 1996. godine.

Jedan od najpoznatijih filmova u kojima je Kirk Douglas glumio bio je Spartak iz 1960. godine. Osim što je u njemu glumio glavnu ulogu, ujedno je bio i izvršni producent tog filma, za koji je s kolegama uspio skupiti jedan od najvećih budžeta u dotadašnjoj povijesti kinematografije.


Komentari