Na današnji dan

Kinezi započeli osvajanje svemira satelitom Istok je crven – 1970.

Prvo kinesko uspješno lansiranje nekog tijela u svemir bilo je povijesno važno jer je time Kina ušla u tzv. svemirski klub. U prvi kineski satelit ugrađen je svirač glazbe na kojem je cijelo vrijeme puštana pjesma Istok je crven (koja veliča Mao Ce-tunga kao spasitelja Kine).

Dana 24. travnja 1970. godine Kina je lansirala u svemir svoj prvi satelit. Zvao se Dong Fang Hong I., a to ime na kineskom znači Istok je crven. Taj je satelit bio težak 173 kilograma, što je više nego dotadašnji prvi sateliti drugih država. Promjer satelita bio je oko 100 centimetara, a imao je oblik poliedra sa 72 plohe. Zanimljivo je da se u svemiru taj satelit vrtio brzinom od čak 120 okretaja u minuti, i to radi stabilizacije. Lansiran je u eliptičnu orbitu oko Zemlje, s time da je u trenutku kad je bio najbliži planeti bio udaljen 441 kilometar od nje, a u trenutku kad je bio najdalji čak 2.386 kilometara.

U orbiti u kojoj se nalazio tom je satelitu trebalo samo oko 114 minuta da obiđe Zemlju. Dakle, dnevno je obilazio planetu više od 12 puta. Dizajniran je tako da može emitirati tijekom 20 dana u orbiti. U njega je ugrađen svirač glazbe, koji je spojen na radio emiter. Zanimljivo je da je na sviraču cijelo to vrijeme puštana pjesma Istok je crven, po kojoj je satelit i dobio ime. Naime, ta je pjesma bila svojevrsna neslužbena himna komunističke Kine u to doba. Veličala je Mao Ce-tunga kao spasitelja Kine. Ukupno je Dong Fang Hong I. emitirao 28 dana prije nego što se ugasio. 

To prvo kinesko uspješno lansiranje nekog tijela u svemir bilo je povijesno važno jer je time Kina ušla u tzv. svemirski klub zemalja koje imaju mogućnost samostalnog slanja satelita u orbitu. Inače, Kinezi su taj satelit lansirali pomoću rakete tipa Dugi marš I. dugačke oko 30 metara i teške 81.570 kilograma (više od prosječnog tenka). Lansiranje je obavljeno u pustinji Gobi, na lokaciji Satelitskog lansirnog centra Jiuquan. S tog istog lansirnog centra od 2003. godine Kina šalje i ljude u svemir.


Komentari