Na današnji dan

Kinezi lansirali prvog čovjeka u svemir – 2003.

U orbiti je kineski astronaut Yang Liwei čak 14 puta obišao Zemlju, i to sve unutar 21 sata, 22 minute i 45 sekundi. Lansiranje je obavljeno iz kineskog lansirnog centra Jiuquan u pustinji Gobi.

Dana 15. listopada 2003. godine NR Kina postala je treća zemlja u povijesti koja je uspjela poslati čovjeka u svemir. Za sada su ukupno samo tri zemlje to ikada uspjele (SAD, SSSR/Ruska Federacija i NR Kina) pa NR Kina pripada vrlo elitnom krugu.

Misija lansirana se zvala Shenzhou 5, a raketa koja je podigla letjelicu u orbitu pripadala je tipu Dugi marš 2F (Changzheng 2F). Dakako, taj tip raketa nazvan je po komunističkom Dugom maršu iz 1930-ih godina pod vodstvom Mao Zedonga.

Kineski astronaut koji je na današnji dan poletio u svemir zove se Yang Liwei. Tada je imao čin potpukovnika, a kasnije je postao čak i general bojnik. U doba tog prvog leta bio je star 38 godina.

U orbiti je Yang Liwei čak 14 puta obišao Zemlju, i to sve unutar 21 sata, 22 minute i 45 sekundi. Orbitirao je oko naše planete na visini između 332 i 336 kilometara (tzv. niska Zemljina orbita).


Lansiranje je obavljeno iz kineskog lansirnog centra Jiuquan u pustinji Gobi. NR Kina ima još čak tri svemirska lansirna centra na drugim lokacijama – jedan na otoku Hainan u Južnom kineskom moru, jedan u provinciji Sečuan (jugozapadna Kina) i jedan u provinciji Shanxi (sjeverna Kina).

Komentari