Na današnji dan

Kim Il-sung – sjevernokorejski Veliki vođa – 1912.

Njegova politika dovela je do potpune izolacije države.

Sjevernokorejski diktator i vojskovođa Kim Il-sung rođen je 15. travnja 1912. godine u mjestu Mangjongde pored Pjongjanga u vrijeme kada je Koreja bila okupirana od strane Japana. Kao mladić pristupio je Komunističkoj partiji Kine te se borio protiv Japanaca nakon njihove okupacije Mandžurije. Za vrijeme Drugog svjetskog rata boravio je na studiju u SSSR-u. Nakon rata vraća se u Koreju koja je podijeljena na interesne sfere između SAD-a i SSSR-a.

Od 1946. bio je predsjednik CK Radničke partije Koreje, a od 1948. i predsjednik sjevernokorejske vlade. Po uzoru na sovjetski model Kim provodi nacionalizaciju industrije, banaka i slično, te uvodi kolektivizaciju sela. U lipnju 1950. godine pokušao je vojno zauzeti Južnu Koreju zbog čega izbija Korejski rat (1950. – 1953.) koji završava statusom quo. Za vrijeme rata Kim je vrhovni zapovjednik sjevernokorejske vojske, a od 1953. maršal NR Koreje.

Od 1972. bio je predsjednik republike i šef Centralnoga narodnoga komiteta sve do svoje smrti. Uspostavio je totalitarni režim izgradivši kult ličnosti i proglasio se Velikim vođom i razvio ideju džu-če (oslanjanje na vlastite snage) koja je dovela do potpune izolacije države, gospodarskog sloma i raširenog siromaštva. Godine 1980. proglasio je svojega sina Kim Jong-ila zamjenikom i službenim nasljednikom (Dragi vođa) čime je državu pretvorio u svojevrsnu nasljednu monarhiju.

Kim Il-sung preminuo je u Pjongjangu 1994. godine od srčanog udara. Sahranjen je u raskošnom mauzoleju, pri čemu je njegovo tijelo balzamirano i stavljeno u stakleni sarkofag.


piše: Dražen Krajcar

Komentari