Na današnji dan

Kennedyjev brat poginuo navodeći robotski bombarder na nacističke supertopove – 1944.

Nacističko superoružje V-3 bilo je nastavak poznatih projekata V-1 (krstareći projektili) i V-2 (rakete Wernhera von Brauna). Slovo V bilo je oznaka za Vergeltungswaffe (hrv. Oružje odmazde). V-3 zapravo je bio ogromni top s cijevi dužine 130 metara ukopanom u zemlju, dometa 165 kilometara (za gađanje Londona).

Američki predsjednik John F. Kennedy imao je starijeg brata Josepha koji je poginuo 12. kolovoza 1944. godine u junačkoj zrakoplovnoj misiji u Drugom svjetskom ratu. Joseph je bio najstariji od četvero braće (Joe, John, Bobby, Ted). Bio je na neki način prijestolonasljednik obitelji, odnosno od njega se očekivalo da ostvari najveći uspjeh u karijeri. Ipak, umro je u najmlađoj dobi (29 godina), dok su ostala tri brata ostvarila velike političke karijere (John – američki predsjednik, Bobby – ministar, senator i predsjednički kandidat, Ted – dugogodišnji senator).

Joseph je na današnji dan ratne 1944. poletio iz Velike Britanije na tzv. Operaciju Afrodita. Bila je riječ o bombarderima tipa B-24 konvertiranima u robotske leteće bombe. Naime, niz tih bombardera saveznici su preuredili u radio-navođene bespilotne letjelice nakrcane eksplozivom. Te su bombardere daljinskim navođenjem namjeravali obrušiti na njemačke instalacije na zemlji, konkretno na V-3 lansere na francuskoj obali. Nacističko superoružje V-3 bilo je nastavak poznatih projekata V-1 (krstareći projektili) i V-2 (rakete Wernhera von Brauna). Slovo V bilo je oznaka za Vergeltungswaffe (hrv. Oružje odmazde). V-3 zapravo je bio ogromni top s cijevi dužine 130 metara ukopanom u zemlju, dometa 165 kilometara (za gađanje Londona).

Problem s tim radio-navođenim bombarderima bio je u tome što nisu mogli poletjeti na daljinsko upravljanje, nego su prvo dva pilota trebala poletjeti u njima, a tek bi se zatim padobranom izbacili van. Joseph Kennedy bio je jedan od pilota. Poletio je s robotskim bombarderom natovarenim s čak 9.600 kilograma snažnog Torpex eksploziva (znatno moćnijeg od TNT-a). Međutim, prije nego su se on i kolega uspjeli izbaciti padobranom, cijeli je bombarder eksplodirao. Od tijela Josepha Kennedyja nije, dakako, ostalo ništa. Nakon bratove smrti, John je preuzeo vodeću ulogu među braćom i 1961. postao predsjednik SAD-a.


Komentari