Na današnji dan

Kennedy naručio 1.200 cigara s Kube trenutak prije uvođenja embarga – 1962.

PKT2044-142581 JOHN F KENNEDY President John F Kennedy draws on a cigar while watching the helicopter departure of Canadian Premier Lester Pearson from the President's summer home in Hyannis Port, Mass. Kennedy and Pearson had just concluded two days of talks on American-Canadian relations.

Američki embargo na uvoz i izvoz proizvod s Kube uveden je kao reakcija na Castrovu nacionalizaciju imovine američkih državljana na Kubi.

Dana 7. veljače 1962. godine Sjedinjene Američke Države uvele su embargo na uvoz i izvoz proizvoda s Kube. To je bila reakcija na Castrovu nacionalizaciju imovine američkih državljana na Kubi. Naime, Castrove revolucionarne snage pobijedile su još krajem 1958. i početkom 1959. godine režim Fulgencija Batiste na Kubi i stale su na čelo države. Amerikancima takav razvoj situacije nije odgovarao, jer su na Kubi imali znatna ulaganja.

Predsjednikom SAD-a postao je 1961. godine John F. Kennedy. Zanimljivo je da je on upravo uoči proglašenja embarga na uvoz i izvoz pr oizvoda s Kube osigurao sebi veliku zalihu kubanskih cigara. Naime, naručio je čak 1.200 komada cigara svog omiljenog proizvođača – H. Upmann. I doista, Kennedyjev tajnik Pierre Salinger vratio se s Kube s 1.201 cigarom tipa H. Upmann Petit, upravo uoči stupanja na snagu embarga.

Komentari