Select your Top Menu from wp menus

23.02.

Kemijski identificiran radioaktivni element plutonij (1941.)

Kemijski identificiran radioaktivni element plutonij (1941.)

Dana 23. veljače 1941. godine prvi je put kemijski identificiran element plutonij (Pu). Radilo se o umjetno proizvedenom plutoniju, premda taj element u vrlo malim količinama postoji i u prirodi. Za otkriće plutonija zaslužan je bio Glenn T. Seaborg, sa svojim suradnicima Edwinom McMillanom, Josephom Kennedyjem i Arthurom Wahlom.

Eksperiment pri kojem je kemijski identificiran plutonij izvršen je u sobi 307 zgrade Gilman Hall na Kalifornijskom sveučilištu u gradiću Berkleyju (engl. University of California, Berkeley). Taj je sveučilišni kompleks smješten u blizini San Francisca i udaljen je zračnom linijom oko 15 kilometara od poznatog otočića Alcatraza i oko 20 kilometara od slavnog mosta Golden Gate. Plutonij je danas jedan od najvažnijih kemijskih elemenata u nuklearnoj tehnologiji.

Praktički sve nuklearne bombe sadrže jezgru sačinjenu od plutonija, jer je taj element vrlo povoljan za proizvodnju lančane reakcije cijepanja atomskih jezgri (nuklearnu fiziju), a razmjerno je lako proizvesti ga u nuklearnim reaktorima. Dapače, plutonij može imati malu kritičnu masu, što znači da je potrebna razmjerno malena količina tog materijala za izradu nuklearne bombe (nekoliko puta manje nego u slučaju urana). Plutonij se može iskoristiti i u civilne svrhe, primjerice kao gorivo za nuklearne reaktore ili u dugovječnim baterijama.

Facebook Comments

Vezani članci