Na današnji dan

Kemijski element dobio ime po znanstvenici (1982.)

Dana 29. kolovoza 1982. sintetiziran je kemijski element koji je dobio ime po znanstvenici. Taj je element nazvan meitnerij, a dobio je simbol Mt u periodnom sustavu elemenata. Atomski mu je broj 109, što znači da ima 109 protona u jezgri i da se nalazi na 109. mjestu u periodnom sustavu elemenata. Za usporedbu, željezo ima 26 protona, zlato 79, uranij 92, a plutonij 94.

Meitnerij je vrlo radioaktivan element, a proizveden je samo u laboratoriju (ne pojavljuje se u prirodi). Nazvan je po Lisi Meitner, austrijskoj fizičarki koja je sudjelovala pri otkriću nuklearne fisije. Za to je otkriće njen kolega Otto Hahn dobio Nobelovu nagradu 1944. godine, no njoj nagrada nije dodijeljena unatoč velikim zaslugama pri otkriću. To je smatrano svojevrsnom nepravdom, koja joj je dijelom nadoknađena spomenutim imenovanjem kemijskog elementa po njoj.

Lise Meitner je do danas ostala jedinom ženom po kojoj je samostalno imenovan neki kemijski element, izuzevši mitološke žene (npr. Cerij je nazvan prema rimskoj božici Ceres, selenij prema grčkoj božici Seleni, vanadij prema nordijskoj božici Vanadis, poznatijoj kao Freyja, a niobij prema Niobi, kćeri Tantala iz grčke mitologije). Doduše, element kurij (Curium – Cu) imenovan je po Marie Curie, ali ne samo po njoj, nego zajednički i po njenom suprugu Pierreu Curieu (oboje su dobili Nobelovu nagradu).

Komentari