Na današnji dan

Kći predsjednika Kennedyja – prava američka princeza – 1957.

Bila je miljenica nacije i često su je fotografirali kako jaše oko Bijele kuće na svom poniju.

Dana 27. studenog 1957. godine rođena je kći slavnog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i njegove supruge Jacqueline (Jackie). Ime Caroline dobila je po svojoj tetki (udanoj za poljskog princa Radziwilla). Mala Caroline bila je jedno od dvoje djece predsjednika i Jackie (imali su još dvije bebe koje, nažalost, nisu preživjele). Carolinin brat – Jonh F. Kennedy Junior – tragično je poginuo u avionskoj nesreći 1999. godine zajedno sa svojom suprugom, kad se srušio avion kojim je pilotirao. Stoga je danas Caroline jedino živuće dijete predsjednika Kennedyja.

Caroline je imala svega tri godine kad joj je otac postao predsjednik SAD-a. Odrastala je u Bijeloj kući. Bila je miljenica nacije i često su je fotografirali kako jaše oko Bijele kuće na svom poniju imena Macaroni. Navodno je njena slika na poniju, koja je objavljena u novinama, inspirirala poznatog glazbenika Neila Diamonda da napiše pjesmu Sweet Caroline.

Dakako, strani su državnici donosili brojne poklone slatkoj prdsjednikovoj djevojčici. Sovjetski lider Nikita Hruščov darovao joj je psića zvanog Pushinka – zapravo štene slavne kujice Strelke – poznate po tome što je uz Belku bila prvi pas koji je bio u svemiru i vratio se na Zemlju (prethodno poslana Lajka uginula je u svemiru).


Caroline je imala samo 6 godina kad joj je otac ubijen u poznatom atentatu u Dallasu. Odrasla je s majkom Jackie, te je završila studij prava na njujorškom Sveučilištu Columbia. Podržavala je Demokratsku stranku (u kojoj je bio i njen otac) i Baracka Obamu. Zanimljivo je da je postojala mogućnost da preuzme mjesto senatorice države New York, koje je ostalo ispražnjeno odlaskom Hillary Clinton na mjesto državne tajnice. Godine 2013. postala je američkom veleposlanicom u Japanu.

Komentari