Na današnji dan

Kazimierz Pułaski, Otac američke konjice (1779.)

Dana 11. listopada 1779. godine junački je poginuo čovjek koga u SAD-u smatraju Ocem američke konjice. Bio je to Kazimierz Pułaski, po narodnosti Poljak (Amerikanci njegovo ime pišu kao Casimir Pulaski).

Pułaski je znamenit po tome što je spasio život Georgeu Washingtonu, nakon čega je imenovan generalom američke vojske. Pułaski je jedan od samo 7 ljudi u povijesti koji su dobili izvanredno cijenjenu titulu Počasnog građanina SAD-a (ostalih šest su blažena Majka Terezija, Winston Churchill, Lafayette, Raoul Wallenberg i supružnici Penn – osnivači Pennsylvanije). 

Zanimljivo je na koji je način Pułaski kao Poljak uopće došao u SAD. Naime, on je bio poljski plemić i vojnik, koji se borio protiv ruskog nametanja vlasti Poljacima. Stoga je ušao u borbu protiv kralja Poniatowskog, kojem su Rusi pomogli da se uspne na poljsko prijestolje (Poniatowski je svojedobno bio ljubavnik ruske carice Katarine Velike). Budući da je Poniatowski uspio ugušiti tu pobunu, Pułaski je morao pobjeći iz Poljske. Otišao je u Francusku, gdje se pokušao učlaniti u vojsku, ali nije uspio.

Nezaposleni i zaduženi Pułaski na kraju je u Francuskoj imao sreće što se upoznao s Benjaminom Franklinom, tadašnjim poslanikom SAD-a u Francuskoj. Franklin je uočio Pułaskijev potencijal i preporučio ga je generalu Georgeu Washingtonu. Tako je 1777. godine Pułaski otplovio iz Francuske u SAD, gdje je primljen u vojnu službu.

U američkoj vojsci Pułaski je zaslužan za organiziranje konjice. Ustrojen je čak i jedan odred kopljanika, po uzoru na tadašnje poljske trupe. Pułaski je nesretno umro na današnji dan od ozljeda zadobivenih u Bitki kod Savannaha u američkoj saveznoj državi Georgia. Naime, u toj ga je bitki pogodilo zrno iz neprijateljskog topa. Danas se slavno zrno koje je ubilo Pułaskog čuva u povijesnom muzeju u državi Georgia.


Komentari