Na današnji dan

Kaunitz-Rietberg – kancelar carice i kraljice Marije Terezije – 1794.

Bez svog kancelara – kneza Kaunitz-Rietberga – carica i kraljica Marija Terezija navodno nije vršila nijednu veću reformu, tako da je njegov utjecaj na razvoj austrijskih i hrvatskih zemalja bio znatan. Osobito je velika bila njegova uloga u stvaranju saveza Beča s Francuskom i Rusijom (dotadašnjim neprijatelja).

Dana 27. lipnja 1794. godine umro je znameniti državnik Wenzel Anton Kaunitz-Rietberg. Važan je jer je bio državni kancelar (njem. Staatskanzler) u Beču u doba vladanja Marije Terezije. Uvelike je kreirao vanjsku politiku Habsburške Monarhije tijekom druge polovine 18. stoljeća. Osobito je velika bila njegova uloga u stvaranju saveza Beča s Francuskom i Rusijom (dotadašnjim neprijatelja). Taj je savez vjerojatno bio jedan od ključnih čimbenika za obuzdavanje moći pruskog vladara Friedricha Velikog (poznatog po agresivnoj vojnoj i vanjskoj politici).

Knez Kaunitz-Rietberg potjecao je iz češko-moravske obitelji Kaunitz. Čak je i iz prezimena te obitelji vidljivo slavensko podrijetlo. Obitelj je u Moravskoj posjedovala velik dvorac u mjestu Slavkov (Austerlitz). 

Po majci je Wenzel Anton bio nasljednik grofovije Rietberg u sjeverozapadnoj Njemačkoj (između Paderborna i Münstera). Ta je grofovija funkcionirala kao malena nezavisna država, a on je bio njen vladar. Dapače, od Marije Terezije dobio je titulu kneza Svetog Rimskog Carstva (njem. Reichsfürst, franc. Prince du Saint-Empire). Od tada je bio poznat kao knez Kaunitz-Rietberg.

Kaunitz-Rietberg bio je svakako jedan od najvažnijih suradnika carica i kraljice Marije Terezije (važni su bili i grof Haugwitz, te Gerard van Swieten). Za vrijeme Marije Terezije uvođene su mnoge reforme koje su zahvatile i hrvatske zemlje koje su tada bile u sastavu Habsburške Monarhije. Bez Kaunitz-Rietberga carica i kraljica Marija Terezija navodno nije vršila nijednu veću reformu, tako da je njegov utjecaj na razvoj austrijskih i hrvatskih zemalja bio znatan.


Komentari