Na današnji dan

Vladar s 24 zakonita sina i kćeri – 1848.

Tako velik broj djece rijedak je kod kršćanskih vladara, naročito ako se ne računa vanbračnu djecu dobivenu od ljubavnica. Zanimljivo je da je jedna od njegovih kćeri bila i znamenita carica Zita od Bourbon-Parme – supruga posljednjeg vladara Austro-Ugarske – bl. Karla Habsburškog (ujedno je time bila i hrvatska kraljica).

Dana 9. srpnja 1848. godine rođen je zanimljiv vladar – vojvoda Robert od Parme i Piacenze. Zanimljiv je po tome što je imao čak 24-ero djece, i to redom zakonite. Supruga Maria Pia rodila mu je dvanaestero djece, no pri posljednjem porodu umrla je, u dobi od samo 33 godine. Kao udovac, vojvoda Robert ponovno se oženio, a nova mu je supruga rodila još dvanaestoro djece.

Tako velik broj djece (24) rijedak je kod kršćanskih vladara, naročito ako se ne računa vanbračnu djecu dobivenu od ljubavnica. U kulturama gdje je dopušten veći broj žena, vladari znaju imati i nekoliko stotina djece. Primjerice, kralj Saud od Saudijske Arabije imao je preko 100 sinova i kćeri, ali s više od 20 žena. Afrički monarh Sobhuza II. od Swazilanda imao je 210 djece sa 70 žena. Rekorderom se smatra sultana Ismaila Ibn Sharifa od Maroka, koji je imao između 867 i 888 djece s velikim brojem žena i konkubina.

Vojvoda Robert od Parme ipak je značajan po tome što je svoje 24-ero djece dobio u katoličkim, monogamnim brakovima. Među tih 24-ero djece bilo je 11 sinova i 13 kćeri. Zanimljivo je da je jedna od njegovih kćeri bila i znamenita Zita od Bourbon-Parme, koja se udala za posljednjeg vladara Austro-Ugarske – bl. Karla Habsburškog (ujedno je time bila i hrvatska kraljica). Za caricu Zitu pokrenut je proces beatifikacije i trenutno ima naslov službenice Božje (suprug joj je već katolički blaženik).


Komentari