Na današnji dan

Katolički svećenik koji se u Berlinu borio protiv nacista – 1875.

Berlinski kanonik blaženi Bernard Lichtenberg borio se protiv nacističkog programa eutanazije bolesnih osoba i osoba se mentalnim poteškoćama.

Dana 3. prosinca 1875. godine rođen je blaženi Bernard (Bernhard) Lichtenberg, katolički svećenik koji je preminuo dok su ga transportirali u logor Dachau u nacističkoj Njemačkoj. Rodio se u mjestu Oławi, koje danas pripada Poljskoj, a nekoć je bilo dijelom Njemačkog Carstva (ime tog mjesta na njemačkom jeziku glasilo je Ohlau).

Za svećenika je zaređen 1899. godine. Uoči dolaska nacista na vlast u Njemačkoj bio je kanonik katedralnog kaptola u Berlinu. Zanimljivo je da je bl. Bernard Lichtenberg u suradnji s berlinskim katoličkim biskupom (od 1935. godine grof Johann Konrad Maria Augustin Felix von Preysing Lichtenegg-Moos) vodio tijekom nacističkog režima brigu o židovskoj manjini u tom gradu. Između ostaloga, javno je molio za Židove izložene pogromu. Bl. Bernard Lichtenberg riskirao je život za spašavanje njemačkih Židova, zbog čega je u Izraelu proglašen pravednikom među narodima.

Unatoč tome što je bio upozoren da mu je život u opasnosti, bl. Bernard Lichtenberg nastavio je djelovati u smislu katoličkog otpora nacizmu. Borio se i protiv nacističkog programa eutanazije bolesnih osoba i osoba se mentalnim poteškoćama. Čak je organizirao i demonstracije ispred koncentracijskih logora.


Godine 1943. bl. Bernard Lichtenberg uhićen je i poslan u koncentracijski logor Dachau (pokraj Münchena). Preminuo je kao mučenik prilikom transporta u taj logor, 5. studenog 1943. godine. Papa sv. Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženikom Katoličke Crkve tijekom Svete Mise na berlinskom olimpijskom stadionu 1996. godine. Tada je blaženikom proglašen i blaženi Karlo Leisner (katolički svećenik zatočen u koncentracijskom logoru Dachau). Posmrtni ostaci blaženog Bernarda Lichtenberga danas se nalaze u kripti berlinske katoličke katedrale svete Hedvige (ta se zanimljiva katedrala nalazi u samom središtu Berlina, uz znamenitu ulicu Unter den Linden, nedaleko od Humboldtovog sveučilišta i zgrade Opere). O bl. Bernardu Lichtenbergu snimljen je i film.

Komentari