Na današnji dan

Katolički svećenik koji se suprotstavio nacistima – 1891.

Velečasnog Froehlicha nacisti su uhitili, a umro je u zloglasnom logoru Dachau 1942. godine.

Dana 26. siječnja 1891. godine rođen je August Froehlich, njemački katolički svećenik koji je digao glas protiv nacista. Nakon zaređenja služio je u Berlinu. Kad su nacisti došli na vlast, otvoreno se suprotstavljao njihovim nasiljima. Primjerice odbijao je koristiti nacistički pozdrav Heil Hitler, te je poticao župljane da koriste pozdrav Grüss Gott.

Zašto koristi pozdrav Grüss Gott morao je čak objašnjavati lokalnom nacističkom službeniku. Rekao je da je to stari njemački kršćanski pozdrav, poput katoličkog Gelobt sei Jesus Christus (kod nas slično Hvaljen Isus).

Velečasni Froehlich postao je zatim svećenik u mjestu Rathenow pokraj Berlina, gdje je radilo mnogo Poljaka na prisilnom radu u Njemačkoj. Kad je čuo za nepravde nanošene tim radnicima (npr. u slučaju jedne trudnice), protestirao je protiv toga u javnosti. Nacisti su ga zbog toga uhitili i stavili u zatvor. Bio je u zatočen u Potsdamu, a zatim je premješten u logor Buchenwald. Ukupno je u logorima proveo oko 11 mjeseci, sve dok nije umro zbog loših uvjeta u zloglasnom logoru Dachau pokraj Münchena 1942. godine.


Komentari