Na današnji dan

Katolički svećenik i moreplovac koji je otkrio put od Filipina do Amerike – 1498.

Kako bi pronašao povoljne vjetrove, morao je brodove usmjeriti prema sjevernijem dijelu Tihog oceana, na zemljopisnoj širini Japana. Ta važna ruta po njemu je prozvana Urdanetinom rutom.

Pretpostavlja se da je 30. studenog 1498. godine rođen Andrés de Urdaneta, katolički svećenik i moreplovac koji je sudjelovao u drugom uspješnom oplovljavanju svijeta u povijesti (prvo oplovljavanje svijeta izvela je ekspedicija koju je poveo Magellan). Andrés de Urdaneta rođen je na području Baskije koje se danas nalazi u sastavu Španjolske.

Putovanje oko svijeta izvršio je Andrés de Urdaneta između 1525. i 1536. godine. Kasnije se Urdaneta zaredio, ušavši u Red sv. Augustina. Živio je kao augustinac određeno vrijeme u španjolskim kolonijama u Srednjoj Americi. S obzirom da je otprije poznavao Tihi ocean, željeli su španjolski vlastodršci da upravo on predvodi ekspediciju iz Srednje Amerike prema Aziji. Andrés de Urdaneta prihvatio je sudjelovanje u ekspediciji, ali je odbio biti njen vođa pa je tu ulogu preuzeo Miguel López de Legazpi.

Ekspedicija s Legazpijem i Urdanetom doplovila je do Filipina 1565. godine, s time da je tijekom puta Urdaneta bio na brodu navodno i duhovnik i navigator. Zanimljivo je da je Urdaneta utemeljio prvu katoličku crkvu na Filipinima, današnju Baziliku Svetog Djeteta u Cebuu. Urdaneta se dobro odnosio prema starosjediocima Filipina, tako da je nazvan čak i njihovim zaštitnikom.

Budući da je Legazpi odlučio ostati na Filipinima (postao je prvim tamošnjim španjolskim generalnim guvernerom, a svoje je sjedište stavio u Manilu), Urdaneta se vratio u Srednju Ameriku (u grad Acapulco). Prilikom tog povratnog puta preko Tihog oceana morao je Urdaneta navodno osobno preuzeti vodstvo (bio je već u šezdesetim godinama života). Kako bi pronašao povoljne vjetrove, morao je brodove usmjeriti prema sjevernijem dijelu Tihog oceana, na zemljopisnoj širini Japana. Uspio je doći do Acapulca, a ta ruta, kojom su kasnije plovili španjolski galijuni na liniji Acapulco-Manila, po njemu je prozvana Urdanetinom rutom. On je umro na području današnjeg Meksika 1568. godine, u 70. godini.


Komentari