Na današnji dan

Katolički grof okrunjen za cara Bizanta – 1204.

Grof Balduin od Flandrije za cara je okrunjen u znamenitoj crkvi sv. Sofije (današnja džamija Aja Sofija).

Grof Balduin od Flandrije okrunjen je 16. svibnja 1204. godine za prvog latinskog cara Bizanta. Naime, križarski su ratnici u sklopu Četvrtog križarskog rata osvojili Carigrad (Konstantinopol) i veći dio Bizantskog Carstva te osnovali svoje Latinsko Carstvo. To osvajanje kršćanskog teritorija od strane kršćana uvelike su potaknuli Mlečani, koji su dobili pravo na tri osmine osvojenog područja. Križarski plan isprva je bio oslobađanje Jeruzalema od muslimanske vlasti, ali kako nisu imali dovoljno novca Mlečanima platiti prijevoz, ovi su im diktirali uvjete i usmjerili ih prema prijestolnici Bizantskog Carstva. Prije napada na Carigrad Mlečani su križare nagovorili da osvoje i kršćanski Zadar, koji je bio pod hrvatsko-ugarskom vlašću.

Nakon osvajanja Carigrada križari su novim carem proglasili jednog od svojih najpopularnijih vođa – Balduina. On je po obiteljskom naslijeđu posjedovao teritorije na području današnje Belgije,koji su bili među najbogatijima u Europi, i imao titule grof od Flandrije (kao Balduin IX.) i Hainauta (kao Balduin VI.).

Grof Balduin okrunjen je u znamenitoj crkvi sv. Sofije (današnja džamija Aja Sofija). Za vrijeme krunidbene ceremonije nosio je skupi nakit nabavljen za prethodnog bizantskog cara Manuela I. Komnena.Iako je bio zgrožen pljačkama križara po Carigradu, papa je Balduina priznao za cara.


Interesantno je kako su europski vitezovi-križari ustrojili svoje Latinsko Carstvo. Naime, uredili su ga po feudalnom principu, s vazalima i seniorima. Car je bio na vrhu hijerarhije i posjedovao je vlastite domene oko Carigrada, i to na oba kontinenta (Europi i Aziji). Ostatak Latinskog Carstva bio je podijeljen na vazalna područja:

  • Solunsko Kraljevstvo

  • Ahajska Kneževina

  • Atensko Vojvodstvo

  • Vojvodstvo Arhipelaga

  • Vojvodstvo Filipopolis

Balduin I. Latinski godinu dana kasnije poražen je u sukobu s Bugarima kodHadrijanopola (danas Edirne). Bugari su cara zarobili i pogubili, a na prijestolju Latinskog Carstva naslijedio ga je brat Henrik.

Samo Latinsko Carstvo nije se dugo održalo. Iscrpljeno stalnim ratovima s Bugarima, grčkim feudalnim protivnicima i međusobnom borbom za vlast propalo je 1261. godine kada ga je osvojio Mihael VIII. Paleolog koji je obnovio Bizantsko Carstvo.

piše: Dražen Krajcar

Komentari