Na današnji dan

Katharina Schratt – doživotna prijateljica cara Franje Josipa – 1853.

Njihova veza nikada nije prešla platonsku razinu. Zanimljivo je da je careva supruga Sissi navodno čak i poticala prijateljstvo između Franje Josipa i Katharine.

Dana 1. rujna 1853. godine rođena je Katharina Schratt, austrijska glumica i dugogodišnja prijateljica cara Franje Josipa. Rođena je u Badenu pokraj Beča, poznatom lječilišnom i kupališnom mjestu bečkih građana (ondje je svojedobno provodila vrijeme i Mozartova supruga Constanze). Po godini rođenja (1853.) bila je Katharina gotovo vršnjakinja Sigmunda Freuda, koji je također živio u Beču.

Katharina Schratt postala je kazališnom glumicom već u mladosti. Tijekom posljednjih dvaju desetljeća 19. stoljeća bila je jedna od najslavnijih glumica u Beču, a i u Austriji općenito. Gostovala je čak i u New Yorku. Kao utjecajna javna osoba upoznala se i s tadašnjim carem Franjom Josipom, koji je bio 23 godine stariji od nje. Postali su prijatelji, a njihova veza nikada nije prešla platonsku razinu. Zanimljivo je da je careva supruga Sissi navodno čak i poticala prijateljstvo između Franje Josipa i Katharine. Ta je veza trajala tijekom čak 34 godine, sve do careve smrti usred Prvog svjetskog rata. Katharina je poživjela zatim sve do 1940. godine, a preminula je u Beču u prilično visokoj 87. godini života. Zbog utjecaja na Franju Josipa zvali su je navodno i „neokrunjenom caricom Austrije“ (Franjo Josip bio je udovac nakon što mu je supruga Sissi ubijena u atentatu 1898. godine).

Komentari