Na današnji dan

Katedrala u Chartresu – Biblija u kamenu – 1260.

Posvećenju katedrale u Chartresu prisustvovao je tadašnji francuski kralj Luj IX.

Jedna od najslavnijih katedrala na svijetu – katedrala Notre-Dame u francuskom gradu Chartresu posvećena je 24. listopada 1260. godine. To remek-djelo visoke gotike već više od 800 godina krasi Chartres i predstavlja pravo čudo srednjovjekovnog umijeća graditeljstva. Primjerice, južni toranj katedrale visok je 105 metara, a sagrađen je 1140-ih godina, isključivo od kamena i tada poznatih veziva. 

Posvećenju katedrale u Chartresu prisustvovao je tadašnji francuski kralj. Bio je to slavni Luj IX., jedini kralj u francuskoj povijesti koji je proglašen svecem Katoličke crkve. Za vrijeme tog kralja Francuska je proživljavala svoje zlatno srednjovjekovno doba. Smatran je idealnim kršćanskim vladarom i zbog uspomene na njega mnogi su kasniji francuski kraljevi nosili ime Luj (Louis). 

Katedrala u Chartresu osobito je poznata po svom labirintu, koji se nalazi na podu glavne lađe. Labirint je star oko 800 godina, ima 11 krugova i namijenjen je hodočasnicima koji su na koljenima običavali proći cijelom dužinom labirinta kao djelo pokore. Zbog mnogih zavoja cijeli put kroz labirint dugačak je oko 262 metra. Hodočasnicima je na koljenima za cijeli put navodno trebao barem jedan sat.

Zbog mnogih kipova i vitraja s biblijskim prizorima, katedralu u Chartresu nazivaju Biblijom u kamenu. Smatraju je i jednom od najboljih manifestacija cjelokupne umjetnosti srednjeg vijeka, a naročito gotičkog razdoblja.


Komentari