Na današnji dan

Katastrofalan sudar u zraku nad južnom Njemačkom – 2002.

Sudar se dogodio na visini od oko 10.630 metara, gotovo pod pravim kutom, a izazvao je eksploziju putničkog Tupoljeva. Drugi je zrakoplov ostao bez dijela svog vertikalnog stabilizatora na repu, no uspio se određeno vrijeme zadržati u zraku.

Dana 1. srpnja 2002. godine dogodio se katastrofalan sudar dvaju zrakoplova nad južnom Njemačkom. Poginule su sve osobe u zrakoplovima, njih ukupno 71, od čega su većinu činila školska djeca iz Ruske Federacije. Radilo se od djeci koja su trebala provesti odmor na španjolskoj obali, a njihov je zrakoplov letio iz Moskve prema Barceloni. Zrakoplov je bio tipa Tupoljev Tu-154M, s tri mlazna motora, a prevozio je 60 putnika (od čega 45 djece) i devet članova posade. Drugi zrakoplov bio je Boeing 757 kompanije DHL, a služio je za transport. U trenutku nesreće letio je taj transportni zrakoplov iz talijanskog grada Bergama prema Bruxellesu.

Do sudara je došlo na nebu iznad njemačkog gradića Überlingena, koji se nalazi na obali Bodenskog jezera (tim jezerom prolazi također i granica između Njemačke i Švicarske). Točka na kojoj su se zrakoplovi sudarili udaljena je samo oko 1.750 metara od sjeverne obale Bodenskog jezera. Sudar se dogodio na visini od oko 10.630 metara, gotovo pod pravim kutom, a izazvao je eksploziju putničkog Tupoljeva. Transportni zrakoplov ostao je bez dijela svog vertikalnog stabilizatora na repu, no uspio se određeno vrijeme zadržati u zraku. Na kraju se srušio oko sedam kilometara dalje, u šumovitom predjelu kod mjesta Taisersdorfa. Ruski državljanin Vitalij Kalojev, kojem je na tom letu poginula supruga i dvoje djece, ubio je 2004. godine kontrolora leta Petera Nielsena, koji je u trenutku nesreće sam radio na konzoli jer nije bilo dovoljno njegovih kolega za raspodjelu posla.


Komentari