Na današnji dan

Katastrofalan sudar teškog nadzvučnog bombardera sa zrakoplovom F-104 Starfighter – 1966.

North American XB-70A Valkyrie just after collision. Note the F-104 is at the forward edge of the fireball and most of both XB-70A vertical stabilizers are gone. (U.S. Air Force photo)

Strateški nuklearni bombarder XB-70 Valkyrie mogao je prijeći Mach 3 (brzinu tri puta veću od brzine zvuka), a pritom je bio masivniji čak i od slavnog B-52 Stratosferske tvrđave. Sudario se s manjim zrakoplovom Lockheed F-104 Starfighter, tako da su obje letjelice uništene.

Dana 8. lipnja 1966. godine došlo je do katastrofalnog sudara dvaju testnih letjelica kraj zrakoplovne baze Edwards u SAD-u. Veliki nadzvučni bombarder tipa North American XB-70 Valkyrie letio je zajedno s nizom manjih aviona, među kojima je bio i Lockheed F-104 Starfighter. Radilo se o formaciji izrazito impresivnih zrakoplova. Naime, strateški nuklearni bombarder XB-70 Valkyrie, sa čak šest motora, mogao je prijeći Mach 3 (brzinu tri puta veću od brzine zvuka), a pritom je bio masivniji čak i od slavnog B-52 Stratosferske tvrđave. Dapače, XB-70 Valkyrie bio je ujedno i teži i brži od slavnog nadzvučnog putničkog zrakoplova tipa Concorde (Valkyrie je mogao prestići Mach 3, a Concorde je održavao otprilike Mach 2). S druge strane, Lockheed F-104 Starfighter bio je znatno manji, no također brz zrakoplov.

Do nesreće je došlo kad je Lockheed F-104 Starfighter uhvaćen u vrtlog koji je stvaralo krilo bombardera XB-70 Valkyrie. Zbog toga se F-104 zanio i udario u jedan od vertikalnih stabilizatora bombardera. Taj je sudar bio fatalan za oba zrakoplova. F-104 eksplodirao je, a njegov je pilot poginuo. Pilot bombardera uspio se ejektirati pomoću svog sjedala. Međutim, poginuo je kopilot bombardera.

Bombarder XB-70 Valkyrie srušio se u kalifornijskoj pustinji. Na mjestu pada ostala je olupina koja je ispuštala crni dim visoko u atmosferu. Eksploziju F-104, kao i pad bombardera XB-70 uspio je snimiti jedan od susjednih zrakoplova.


Komentari