Na današnji dan

Katastrofalan potres razrušio San Francisco – 1906.

Glavni epicentar bio je na moru, oko 3,2 kilometra od samog grada.

U katastrofalnom potresu, te velikom požaru koji je izbio nakon njega, koji je pogodio San Francisco 18. travnja 1906. godine poginulo je više od 3.000 ljudi. Potres magnitude od 7,9 stupnjeva dogodio se u 5 sati i 12 minuta po lokalnom vremenu, a osjetio se od Oregona do Los Angelesa te centralne Nevade. Glavni epicentar bio je na moru, oko 3,2 kilometra od samog grada.

Potres i požar koji je nakon njega buktio danima uništili su grad ostavljajući 225.000 od tadašnjih ukupno 400.000 stanovnika bez krova nad glavom. San Francisco je brzo obnovljen, zahvaljujući intervenciji savezne vlade, i nakon devet godina bio je domaćin Svjetske izložbe.

Potres iz 1906. uzrokovao je pomak u tektonskom rasjedu San Andreas, jednom od osam rasjeda koji prolaze širim područjem grada. Stručnjaci se slažu kako San Franciscu, smještenom na tako trusnom području, kojega unatoč tome njegovi stanovnici ne napuštaju, i dalje prijeti mogućnost razornog potresa. Prema studiji američkih geologa vjerojatnost razornog potresa u San Franciscu snage 6,7 stupnjeva ili jačega do 2032. godine je veća od 62 posto. S time da bi ljudske i materijalne žrtve u tom slučaju bile višestruko veće.

Spomenuti potres u San Franciscu predstavlja najsmrtonosniju prirodnu katastrofu u povijesti Kalifornije, a uz uragane u Galvestonu 1900. i New Orleansu (Katrina) 2005. spada među najveće u povijesti Sjedinjenih Država.


Piše: Dražen Krajcar

Komentari