Na današnji dan

Katastrofa kod Mancikerta (1071.)

Kod današnjeg grada Malazgirta u istočnoj Turskoj odigrala se 1071. Bitka kod Mancikerta, poznata kao i Katastrofa kod Mancikerta. U toj su bitki turski Seldžuci pod vodstvom Alpa Arslana pobijedili bizantskog cara Romana IV. Posljedica poraza bila je oslabljena obrambena moć Bizantinaca, ali i doseljavanje turkijskog stanovništva u povijesnu pokrajinu Anatoliju. 

Nedugo prije Bitke bizantski i seldžučki vođe sklopili su mir, nakon čega su se Seldžuci uputili prema Egiptu. Bizantinci su za to vrijeme osvojili teritorije Seldžuka u Armeniji, koje su prethodno izgubili. Alp Arslan je to doznao i krenuo na Bizantince. U bizantskoj je vojsci bilo 40.000 do 60.000 vojnika, a među njima mnogo stranih plaćenika. Odlučili su nastaviti s osvajanjem i zarobiti Alpa Arslana. Njegova je vojska imala 30.000 konjanika i saveznika. Među bizantskim je trupama zavladala panika jer se neki nisu htjeli boriti, neki su se svađali oko vodstva i načina zapovijedanja, a neki su prebjegli Seldžucima. Panici je najviše pridonijela izdaja Andronikusa Dukasa. 

Car Roman pao je u zarobljeništvo, a bizantsko je plemstvo dovelo Dukasa na tron. Seldžuci su smatrali da je mir prekršen, a mirovni ugovor sklopljen s Romanom ništavan. Stoga su nastavili s osvajanjem Male Azije. 
 
 
Piše: Marsela Alić

Komentari