Na današnji dan

Katastrofa kineske rakete Dugi marš 3B pri lansiranju (1996.)

Dana 15. veljače 1996. dogodila se katastrofa pri lansiranju kineske rakete tipa Dugi marš 3B (kin. Chang Zheng 3B). Riječ je o raketama mase čak 425 tona i visine oko 55 metara. Raketa lansirana na današnji dan trebala je u orbitu ponijeti satelit Intelsat 708 američke proizvodnje. Pri lansiranju je došlo do zatajenja rakete, koja se zatim srušila u naseljeno područje i prouzročila ljudske žrtve.

Lansiranje rakete Dugi marš 3B dogodilo se na kineskom raketodromu Xichang u južnom dijelu Kine (pokrajina Sečuan). Samo nekoliko kilometara od lansirne rampe nalazilo se naselje znatne veličine. Raketa je zatajila već na samom početku leta i uvelike se nagnula u smjeru horizontalnog položaja. Nakon nekoliko sekundi takvog leta počela se sve više nosom usmjeravati prema tlu, dok su motori i dalje radili. Na kraju je došlo do apsurdne situacije da je raketa letjela prema tlu s upaljenim motorima.

Eksplozija je bila tako jaka da je ostavila spomenuti naseljeni kraj u ruševinama. Prema kineskim službenim izvorima poginulo je šest ljudi, no u tu se brojku sumnja zbog mogućnosti zataškavanja. Neki mediji smatraju da se možda radilo i o stotinama poginulih.

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=FBJ9ue6GKek


Komentari