Na današnji dan

Katarina Matanović Kulenović – prva hrvatska pilotkinja i padobranka (1913.)

U mjestu Vuka kraj Osijeka rodila se prva hrvatska pilotkinja i padobranka Katarina Matanović Kulenović na današnji dan 1913. godine. Nakon očeve smrti morala je otići sestri u Zagreb kako bi se školovala. Završila je Gornjogradsku gimnaziju u Zagrebu i trgovački tečaj te se 1931. zaposlila kao službenica u građevinskom poduzeću Švab. Voljela je sport, pogotovo skijanje, još od školskih dana.

U novinama je vidjela oglas za tečaj letenja, koji je tada bio vrlo skup. Iako nije voljela uredski posao, silno se trudila napredovati kako bi dobila što veću plaću i mogla si omogućiti ostvarenje sna. Učlanila se u zagrebački Aueroklub 1935. i već sljedeće godine položila je ispit za sportskog pilota. Zanimalo ju je i padobranstvo – 1938. sudjelovala je u grupnom skoku i tako postala prva padobranka u ovom dijelu Europe.

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj zaposlila se u uredništvu časopisa Naša krila. Kad je osnovana Prva zrakoplovna luka u Zagrebu, Katarina Matanović primljena je u vojnu službu s činom poručnice. Prevozila je časnike, ranjenike, poštu i lijekove. Udala se za novinara Namika Kulenovića, koji je kratko nakon vjenčanja poginuo nakon što su Britanci oborili zrakoplov. S njima je imala sina.

Godine 1944. ranjena je tijekom savezničkog bombardiranja Zagreba. Odlikovana je Malom srebrnom kolajnom za hrabrost i tako postala prva odlikovana žena u Hrvatskoj. Nakon rata jugoslavenske vlasti zagorčavale su joj život te je otišla sinu u Njemačku.

Godine 1998. odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara te je 2001. ponovno primljena u Aeroklub Zagreb. Umrla je 2003. godine u Zagrebu.


Piše: Marsela Alić

Komentari