Na današnji dan

Kartaški vojskovođa Hanibal masakrirao Rimljane – 217. pr. Kr.

Hanibal je harao po Italiji tijekom nevjerojatnih 15 godina prije nego su ga Rimljani uspjeli konačno istjerati. 

Dana 21. lipnja 217.pr.Kr. odigrala se slavna bitka kod Trazimenskog jezera u Italiji, u kojoj je kartaški vojskovođa Hanibal ostvario jednu od najvećih pobjeda nad rimskom vojskom ikada. Hanibalova se taktika u toj bitki smatra najuspjelijom vojnom zasjedom u povijesti ratovanja. Prethodne godine Hanibal je napravio spektakularni prijelaz Alpa, pri čemu je doveo kartašku vojsku iz Španjolske u Italiju, ušavši praktički u samo rimsko dvorište. Rimljani su poslali obrambenu vojsku na Kartažane. U to vrijeme Rim je bio republika, kojoj su na čelu stajala dva konzula, birana iznova svake godine. Njih dvojica bila su i vrhovni vojni zapovjednici.

Navedene godine jedan od konzula bio je Gaj Flaminije Nepot, koji je krenuo s velikom silom od pet legija na Hanibala. Kao genijalni vojni strateg, Hanibal mu je postavio stupicu. Naime, utaborio se na obali Trazimenskog jezera (najveće jezero u Italiji južno od rijeke Po). Budući da su obale jezera bile gorovite, Hanibal je smjestio na njih potajice svoje trupe i to na mjestima gdje je znao da Rimljani moraju proći da bi došli do kartaškog tabora. Rimljani su upali u stupicu kao ovce za klanje. Naime, pet rimskih legija uputilo se obalom jezera prema kartaškom taboru.

Tada su ih s okolnih brda napali Kartažani i masakrirali ih. Poginuo je i sam konzul Gaj Flaminije Nepot i oko 15.000 Rimljana. Jedan potok uz jezero bio je tako ispunjen krvlju da je, prema predaji, promijenio boju u crvenu. Hanibal je nakon pobjede nastavio pustošiti Italiju. Hanibal je harao po Italiji tijekom nevjerojatnih 15 godina prije nego su ga Rimljani uspjeli konačno istjerati. Zastrašujuće Hanibalovo oružje bili su ratni slonovi.


Komentari