Na današnji dan

Karolina – tragična britanska kraljica koja je proputovala velik dio Europe – 1768.

Karolina i njen suprug George IV. nisu se dobro slagali. On je stupio u dinastički brak s njom nevoljko, a ubrzo ju je nastojao potisnuti iz svoje blizine. 

Dana 17. svibnja 1768. godine rođena je Karolina od Braunschweiga, britanska kraljica tragične sudbine. Bila je supruga kralja Georgea IV., koji je tijekom dugog vremena vladao Velikom Britanijom kao princ namjesnik (prince regent).

Rodila se u Njemačkoj, kao pripadnica dinastije Welf. Njen otac bio je knez i vojvoda od Braunschweig-Wolfenbüttela, njemačke državice smještene jugoistočno od Hannovera. On je imao važnu ulogu u doba Francuske revolucije, kad je postavljen za vrhovnog zapovjednika vojske koja je trebala ugušiti Revoluciju i vratiti Luja XVI. na vlast. Dakako, to mu nije uspjelo, a francuska revolucionarna vojska uskoro je pokorila znatan dio Europe.

Karolina i njen suprug George IV. nisu se dobro slagali. On je već otprije bio u nedinastičkom braku s Marijom Fitzherbert, no taj brak nije bio valjan po britanskim zakonima. George IV. stupio je u dinastički brak s Karolinom nevoljko, a ubrzo ju je nastojao potisnuti iz svoje blizine.


Godine 1814. Karolina je napustila Veliku Britaniju u dogovoru s lordom Castlereaghom, tadašnjim ministrom vanjskih poslova. Bila je to neka vrsta progonstva, koje joj je nadoknađeno godišnjom rentom od 35.000 funti (u to vrijeme golem novac). Karolina je putovala po Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji, a zatim po Sredozemnom moru. Posjetila je Tunis, Maltu, grčki otok Mil, Atenu, Korint, Carigrad te Svetu Zemlju (bila je u Nazaretu i Jeruzalemu). Kasnije se preko Francuske vratila u Englesku. Kad je George IV. trebao biti okrunjen za kralja, Karolina je željela prisustvovati krunidbi kao zakonita kraljica. Međutim, Georgeovi su je ljudi u tome fizički spriječili i ponizili. Umrla je samo dva i pol tjedna kasnije nakon nagle bolesti (neki su sumnjali da je otrovana).

Komentari